Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vården viktig för väljare

På söndag är det val till riksdag, kommun- och landsting/regioner. Valdagen närmar sig alltså med stormsteg.

Vi i Fackförbundet SKTF har tillfrågat närmare 6 000 väljare för att se vilka som är de viktigaste välfärdsfrågorna för just dem.

Svaren har resulterat i tre rapporter. Och i den senaste ser vi att bland de kommunala frågorna upplevs kärnfrågor som skola, äldreomsorg och barnomsorg som några av de absolut mest viktiga.

För landsting- och regioner är den absolut viktigaste frågan tillgången till akut sjukvård och därefter närsjukvården. I Östersund är sjukvårdsfrågorna över lag mycket eller ganska viktiga. Det gäller både tillgång till akut sjukvård, till närsjukvård och specialistsjukvård.

Sju av tio Östersundsbor tycker vidare att äldreomsorgen är mycket viktig men även skolan. Nästan lika viktig är barnomsorgen. Den kommunala ekonomin tycker nio av tio är mycket eller ganska viktiga. Däremot anser bara 40 procent att kommunalskattens storlek är mycket viktig. Ännu färre anser att landstingsskattens storlek är mycket viktig. Man får nog tolka det som att i Östersund vill man ha en kommunal ekonomi i god ordning men skatten betyder inte så mycket som det verkar när man hör rikspolitikerna inför valet.

Välfärdssektorns frågor berör. Det är uppenbart. Det är i kommuner och landsting som välfärden beslutas och genomförs – valen till kommuner och landsting är därför mycket viktiga. Tydliga lokala politiker som vågar lyfta välfärdens frågor och vilka prioriteringar man vill göra i valrörelsen kommer att få väljarnas uppmärksamhet.

Jeanette Forss,

verksamhetschef SKTF

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel