Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vården behöver en nystart

Svar på Tio frågor om sjukvård. Folkpartiet delar Framtid för Jämtlands bedömning att hälso- och sjukvården i regionen behöver en nystart och en vitalisering efter snart 100 år av socialdemokratiskt styre. Som vi ser det är det först och främst ett nytt politiskt styre som krävs. Vi hoppas att väljarna ger Folkpartiet ett sådant förtroende att vi kan ingå i ett sådant styre.

Det måste naturligtvis till fler verktyg för att vända regionen/landstingets nuvarande och prognostiserat ekonomiska underskott till en balans i ekonomin. Det behövs både en reducering av kostnader och förstärkning av intäkterna. I vårt regionprogram redovisar vi några idéer till förändringar som på både kort och lite längre sikt kan ge effekt på ekonomin men även inte minst en bättre service till våra medborgare och besökare i regionen.

Vi föreslår att Region Jämtland Härjedalen tar täten i en process som leder till att vi blir som Gotland, en region och en kommun. Ganska omedelbart skulle en sådan kommunreform ge mer än 200 miljoner kronor av våra skattepengar som kunde användas bättre. Vi menar att på sikt kommer det att ge möjligheter till åtgärder som leder till fler vi blir fler medborgare vilket gynnar en bättre ekonomi. Primärvårdens organisation i Östersund skulle med en hälsocentral i stället för fem leda till ökad service, ge lägre kostnader bland annat genom bättre möjligheter att hantera läkarbemanning och annan nyckelpersonal som behövs där, inte behöva transportera ofta äldre patienter först till en hälsocentral och sedan till röntgen på sjukhuset. I vårt förslag ingår att den här centrala hälsocentralen också ska bemannas med geriatrisk specialistkompetens och ha ett länsansvar inom området. Ett annat förslag som kan ge lägre kostnader och förbättra omhändertagandet av våra äldre i länet är öka de regelbundna läkemedelsgenomgångarna.

De möjligheter till ytterligare finansiering av vår hälso- och sjukvård som kömiljarden ger ska givetvis tas tillvara bättre. Det är en ledningsfråga och möjligheten har liksom en hel del annat försummats av den hittillsvarande ledningen. Här måste det till mera ordergivning och verkstad! Vi vill dessutom lokalt skärpa vårdgarantin till att väntan på vård ska få vara högst en månad.

Vi anser det som en självklarhet att lika villkor ska gälla för offentligt och privat drivna vårdinrättningar. Det ska självklart inte heller vara någon skillnad i umgänget med olika verksamhetsansvariga från varken regionens politiska eller professionella företrädare. Här tror vi att flera kan få ängen att blomstra och må väl och gynna en bättre och mer tillgänglig sjukvård i regionen. De privata företag som levererar sjukvård som vi avtalat med dem om måste självklart som alla andra i näringslivet få göra vinst. Det ankommer på regionen att göra sådana regler och avtal att otillbörliga förhållanden inte uppstår.

Det måste vara roligt och kännas betydelsefullt att arbeta i en organisation som regionen/ landstinget. Det finns som vi ser utrymme för att förbättra både karriärmöjligheter, fortbildning och andra insatser som även förbättrar organisationsandan. Därmed tror vi att också sjuktalen minskar, personalen stannar kvar och lättare orkar arbeta vidare.

De konkreta åtgärderna ovan skiljer Folkpartiet i flera avseenden från övriga partier. Vi anser att åtgärderna är nödvändiga och hoppas att flera av de andra ska också ska inse detta om vi tillsammans ska kunna leda regionen/landstinget mot bättre tider. Det kommer att krävas ett politiskt lednings- och samarbete som ger regionförvaltningen klara besked om den färdriktningen. Folkpartiets företrädare är beredda att med hull och hår medverka till detta.

Lennart Ledin (FP), Pär Löfstrand (FP)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel