Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Värdefulla vedermödor

Annons

Nu går det inte att skjuta upp investeringen längre, den gamla kombinationspannan från 1967 har börjat ge mig den ena vinken efter den andra om att den är på väg att dra sig tillbaka till återvinningen, det som är kvar av den vill säga. Av pannans 47-åriga liv har jag och frugan eldat i den i 29 år och då hela tiden med ved. Så nu när vi är tvungna att byta panna har vi nog inte ens reflekterat över något annat sätt att värma upp huset än med ved.

När jag berättade nyheten i telefon för vår enfaldige son försökte han få sin lätt insnöade far förstå att 2014 finns det alternativ till vedeldning, att utvecklingen inte har stått stilla. Han menar att om vi installerar bergvärme eller luftvärme så skulle jag inte behöva stå på vedbacken och svettas med stockarna. Dessutom oroade han sig för att jag börjar bli gammal och orkeslös. Orkeslös! Gammal! Jag häpnar. Jag är 58 år och jag tänker vara ung i åtminstone 25 år till och styrkan sitter kvar i kroppen så länge jag tränar musklerna med att kapa och klyva ved. Ved innebär inga vedermödor, ved är vederkvickande och ger bra vederlag, det kan fler än jag vederlägga. Så det så!

Naturligtvis eldar vi med ved av fler orsaker än att jag ska slippa ta bilen och åka till ett gym och lösa ett dyrt gymkort för att träna kroppens alla mer eller mindre nödvändiga muskler. Den största anledningen till att vi eldar med ved är att det är det i särklass billigaste sättet för oss att värma upp huset. Veden vi köper kommer som stockar på 3-4 meter som jag delar med motorsåg och hydraulklyv. Dessutom blir det en del spill från mitt träslöjdande och har man hus på landet, som vi, blir det alltid lite träbitar som går att stoppa i pannan, vi har dragit gränsen vid tandpetare.

Skulle vi ha bergvärme som uppvärmning hade jag inte kunnat utnyttja energin i träspillet. Något elspill som ligger och dräller i små högar och som jag skulle kunna hälla i bergvärmeaggregatets motor har jag inte sett till.

Jag kan erkänna att på något vis känns det naturligt för mig att hålla värmen med ved. Vi bor ju i ett land med små och stora skogar. Dessutom ligger det på något sätt i generna jag har fått i arv av förfäder och förmödrar. Redan på stenåldern, för 6 000 år sedan, använde man sig av eldstäder som eldades med ved för att hålla värmen. Så för mig känns det som ett välbeprövat uppvärmningssätt. Det har alltid tagit tid för mig att ta till mig nymodigheter.

Det här blev ett långt försvar för mitt vedeldande så på något sätt tog nog min enfaldige sons omsorg om mig skruv. Men han blir tvungen att inse att han har en sådan där uråldrig pappa som värmer upp sin bostad på det uråldriga sättet med ved. Billigt och tryggt!