Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vårdduell utan vinstkrav

Snart går startskottet för vårdduellen i Torvalla. Två likadana äldreboenden ska drivas sida vid sida. Det ena kommunalt, det andra privat. Under fyra år ska forskare göra en jämförande studie.

Frågan är vad de kan få ut av experimentet. Kommer vi att få veta mer om hur vinstintressen påverkar vården? Knappast.

Den privata utmanaren Carema Care vill så gärna vara med i tävlingen att de avstår från normala vinstkrav. På företagets interna blogg skriver affärsområdeschefen Kerstin Stålskog att Carema "valt att lägga ett strategiskt bud och ge avkall på ekonomiska avkastningskrav för att få möjligheten att delta".

Att Carema offrar möjligheten att tjäna pengar på en upphandling beror förstås på att bolaget ser chansen att använda Torvallaförsöket som ett skyltfönster. Kerstin Stålskog ser "en unik möjlighet att visa hur vi investerar i kvalitet och framtidens omsorg".

Men genom att lägga ett underbud och sänka vinstkraven sätter Carema de normala marknadsvillkoren ur spel. Då försvinner rimligen också möjligheten att dra generella slutsatser av försöket.

Skogsbruksvägen i Torvalla kommer inte att bli något normalt äldreboende. Carema kommer att satsa hårt på att bygga ett mönsterboende. Kommunen kommer att göra allt de kan för att visa att de är lika bra.

Vinnarna blir de äldre, som får bästa tänkbara omvårdnad av två handplockade och motiverade personalgrupper. Inget fel med det. Men tro inte att det berättar något om hur vinstdrivande äldrevård fungerar i allmänhet.

Vad vet man om resultatet av svensk privat äldrevård? Väldigt lite, mer än att den är lönsam. Åtminstone för de stora koncernerna. Enligt professorn i socialt arbete, Marta Szebehely, finns det inget stöd i vare sig svensk eller internationell forskning för att det är billigare och bättre med konkurrensutsättning. Däremot finns internationell forskning som visar att vinstdrivande äldreboenden har sämre kvalitet.

Privata äldreboenden, särskilt de som drivs av riskkapitalägda företag som Carema, har i genomsnitt lägre bemanning och fler timanställda än kommunala.

Det är sådana effekter som vinstintressen har på vården. Det kommer att gälla oavsett vem som vinner duellen på Skogsbruksvägen.