Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vårda vårt vatten

I media har på senare tid framkommit att underhållet av dricksvattenledningarna är eftersatt på många platser runt om i landet, allt enligt Livsmedelsverket. Det är uppenbart att många politiker på kommunal nivå prioriterar låga taxor före att byta ut och förnya ledningarna. Det senare kostar som bekant stora summor.

Å andra sidan är vårt dricksvatten det kanske viktigaste livsmedlet, något vi behöver dagligen och också i stora mängder. Rent och bra vatten är hälsan själv. Eftersatt underhåll kan bli rena hälsobomben i negativ bemärkelse. Redan i dag är det många kommuner som måste koka sitt vatten. Det är inte särskilt länge sedan vi i Östersund med omnejd fick koka vattnet under en lång period utifrån Cryptosporidium. Orsaken varför detta hände är fortfarande höljt i dunkel.

På goda grunder kan man antaga att va-systemen är mycket gamla i de flesta orter över vårt avlånga land och detta säger sig självt att vattenkvalitén då inte alltid är den bästa. Vän av ordning kan fråga sig hur situationen ser ut i Östersunds kommun. Hur gamla är exempelvis VA-ledningarna i centrala Östersund och Hornsberg på Frösön. Ser fram mot en redovisning från ansvariga i kommunen.

Rolf G. Swedbergh, Frösön

Rolf G. Swedbergh, Frösön

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel