Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vård till behövande – en mänsklig rättighet

Annons

Obama har med sin sjukvårdsreform skrivit in sig i den amerikanska historien men inte i den svenska. Vi får inte glömma att den reformen bara är ett litet steg i den riktningen som vi är vana vid att vår sjukvård fungerar. Det slösaktiga, oerhörd kostsamma systemet med privata försäkringsbolag och privata vårdgivare fortsätter. USA skyltar fortfarande med världens högsta vårdkostnader och en för ett i-land undermåig allmän sjukvård.

I Sverige finns det de som ivrar för att vi med stormsteg ska närma oss det amerikanska systemet som urholkar den demokratiskt styrde och gemensamt finansierade vården. Sjukvårdsresurserna som tas i anspråk genom försäkringsbolag och som betalas till största delen med allmänna medel utan demokratisk beslutanderätt är det största hotet mot vår allmänna sjukvård och dessutom ytterst kostsam. Vård till den som behöver och betald av den som har råd är en mänsklig rättighet. Den uppnås billigast genom en offentlig styrning och en demokratisk kontroll över finansieringen. Den som har råd kan alltid skaffa sig en kvalitativ högklassig sjukvård men den ska inte vara förbehållen bara dessa individer.

Kick Leijnse (V) Östersund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel