Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varannan skådespelerska sextrakasserad

/
  • ”Det var väl väldigt bra att det kom upp till ytan, det är väldigt allvarliga siffror”, säger Anna Carlsson, ordförande på Teaterförbundet.Foto: Kristian Pohl/Scanpix

Var tredje kvinna inom scenkonsten har blivit sexuellt trakasserad, och mest drabbade är skådespelerskor. I nära hälften av fallen är gärningsmännen chefer, visar en granskning som Ekot i Sveriges Radio har gjort.

Annons

Granskningen bygger på en enkät som Ekot skickat ut till medlemmarna i Teaterförbundet där 1 672 personer svarade. En sammanställning visar att var femte av männen och kvinnorna inom alla yrkesgrupper – regissörer, skådespelare, tekniker, maskörer med flera – blivit sexuellt trakasserade.

En närmare granskning av kvinnornas situation visar att var tredje drabbats och värst är det för de kvinnliga skådespelarna där varannan person svarat att de har trakasserats sexuellt.

Oftast var gärningsmannen en manlig kollega, men det var också vanligt att en arbetsledare utförde övergreppen; teaterchefen, en regissör eller en producent. I granskningen framkommer berättelser om sexuella förslag, krav på sex för att få jobb, fysiska närmanden och våldtäktsförsök.

Enligt Anna Carlson,ordförande på Teaterförbundet, har branschen varit medveten om problemen länge.

– En anledning till mörkertalet är att arbetsmarknaden ser ut som den gör där 70 procent är visstidsanställda med korta kontrakt. Man vill vara till lags för att få ett nytt jobb och vågar inte berätta, säger hon till TT Spektra.

Teaterförbundet har jobbat med frågan i flera år och påbörjade nyligen ett samarbete med arbetsorganisationen Svensk Scenkonst där de bland annat erbjuder utbildningar om hur man ska arbeta mot och hantera sexuella trakasserier.

Mer läsning

Annons