Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Var tredje skola hade för höga värden

Det var inte bara Ångsta skola som hade för höga koldioxidvärden. I kommunens mätningar hade var tredje skola för höga värden.

Mätningarna, som gjordes mestadels under hösten 2013, gjordes på ett både kommunala skolor och friskolor. Det var indikerande mätningar för att få en bild av hur ventilationen fungerade på skolorna. Koldioxidhalten mättes i ett klassrum under en dag och enligt Lina Boström, hälsoskyddsinspektör på Östersunds kommun, behövs uppföljningar med grundligare kontroller på de skolor som hade för höga värden.

– Mätningen indikerar att vid det tillfället räckte inte luften till i det klassrummet, det gick över riktvärdet som finns för koldioxidhalt. Det har varit lite varierande hur mycket det har gått över för olika skolor, säger hon.

Nu är det viktigt för de skolor som hade för höga värden att ha dialog med fastighetsägaren så att ventilationen anpassas till den verksamhet som bedrivs.

– Varje klassrum är oftast anpassat till ett visst antal människor som kan vistas där inne. Då gäller det att man håller det antalet och inte överskrider det. Lokalerna ska vara anpassade till den verksamhet som bedrivs, säger Lina Boström.

Att det blir för höga koldioxidvärden beror antingen på bristfällig ventilation eller att det är för många barn i lokalerna.