Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Var tredje ambulans underkänd

När länets ambulanser besiktigades 2011 underkändes var tredje, med krav på efterkontroll.

Men enligt Ingalill Persson, chef för ambulanssjukvården i Jämtland, är länets ambulanser i bättre skick än vad besiktningsresultatet visar.

Siffran 29 procent underkända ambulanser, av 21 besiktigade, förvånar henne.

– De uppgifter jag har är att vi servar våra ambulanser med de tidsintervall som ska vara, även reservbilarna. Min bild är att det här är inga problem för oss, säger Ingalill Persson.

– Blir det ombesiktning någon gång så är det någon liten grej som uppstått på bilarna.

Mats Dahlberg som är fordonsansvarig för ambulanserna i länet ställer sig också frågande till siffran 29 procent underkända ambulanser under 2011.

Uppgiften redovisas i Bilprovningens rapport "Kontrollbesiktning och hälsostatus av ambulanser."

– Service av bilarna sköts kontinuerligt för vad som gäller för ambulanser och där har vi aldrig haft något problem, säger Mats Dahlberg.

– Vi kan få någon ombesiktning för att exempelvis handbromsen tagit ojämnt eller en glödlampa varit trasig. Men vi har aldrig haft ett fordon stående på grund av att det blivit misskött på något vis.

Enligt Mats Dahlberg får han vetskap om allvarliga brister skulle förekomma på ambulanserna och något sådant har han inte noterat.

Totalt kontrollbesiktigades 849 ambulanser 2011. Var tredje underkändes i landet och enligt besiktningsprotokollen från Bilprovningen har ambulanserna fler brister än nationens polisbilar och brandbilar.

Flest fel förekommer bromssystem och kommunikation samt hjulsystem, enligt rapporten från Bilprovningen.