Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Var tionde i Fas 3 är helt utan ersättning

2011 röstade en majoritet i riksdagen för att den så kallade arbetsmarknadsåtgärden Fas 3 skulle avskaffas. Men åtgärden blev kvar - och växte. Ett år senare var Fas 3 Sveriges största arbetsgivare.

Syftet med Fas 3 var att hjälpa långtidsarbetslösa att hitta en meningsfull sysselsättning. Men åtgärden har inte fungerat. Enligt Arbetsförmedlingen får mindre än en procent av dem som är inskrivna i Fas 3 ett arbete av åtgärden. Fas 3 är nämligen upplagt så att företagen som får arbetskraft via åtgärden förlorar på att anställa. Företagen ställs nämligen inför valet att antingen ta in personer från Fas 3, och få betalt för det, eller att anställa själva och behöva betala ut lön.

Sysselsättningsfasen har blivit en miljardindustri; hittills har det betalats ut över 5 miljarder kronor till arbetsgivare som tar emot Fas 3-arbetskraft. Samtidigt fortsätter antalet långtidsarbetslösa stiga.

I Dagens Arbetes granskning konstaterar de att andelen som saknar a-kassa och därmed helt saknar ersättning har fördubblats de senaste två åren och utgör nu var tionde Fas 3:are.

Med andra ord: Allt fler långtidsarbetslösa går utan ersättning, medan arbetsgivarna fortsätter tjäna pengar på arbetskraft från Fas 3. Det borde inte få fortgå.