Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vår tids Överhogdalsbonad – 40 meter budskap till framtiden

När Ulla Oscarsson drog igång arbetet med "Vår tids Överhogdalsbonad" hoppades hon att den skulle kunna bli tio meter lång. Den blev 40 meter!

Ett 90-tal kvinnor och en man har bidragit med sammanlagt 81 broderade bilder till bonaden, som ska ställas ut på Jamtli till i oktober. Sedan ska den visas i Överhogdal och därefter kommer den att stoppas undan i en förseglad kista som inte får öppnas förrän om tusen år.

Precis som Överhogdalsbonaderna kan ses som en hälsning från vikingatidens folk till oss som lever i dag, ska den nya bonaden föra berättelsen om oss och vårt liv vidare till dem som kommer tusen år efter oss.

Nu är bonaden hopsydd och klar och i förrgår kväll var det samling för alla som varit med och broderat i Lignellsalen på Jamtli. En magisk kväll, tyckte Ulla Oscarsson:

– Över 70 personer kom, så lyckliga!

Lyckligast av alla var säkert Ulla själv. Som textilansvarig på Jamtli i 32 år har hon ständigt fascinerats av Överhogdalsbonaderna och allt de berättar, och tanken på att göra något liknande om vår tid har hon burit på länge.

För två år sedan drog arbetet igång, med målet att den nya bonaden skulle vara klar till 100-årsjubileet av att Överhogdalsbonaderna hittades.

Snärjväv, som de gamla bonaderna är framställda i, vore en alltför svår och tidsödande teknik att använda i dag, och därför fick det bli broderi i stället. På naturvitt ylletyg och med växtfärgade garner i samma färger som på originalbonaderna.

– Jag hoppades på bredd, på många olika aspekter på livet här och nu, och det har vi verkligen fått, säger Ulla.

– Det handlar om allt från "min trädgård" till global uppvärmning, från lokal kooperation till världspolitik.

Bonaden kommer att hängas upp i främre delen av Jamtlis konstvåning, slingrande sig längs de ordinarie väggarna och ett antal små extraväggar som spikats upp för att hela bonaden ska få plats. I en utförlig katalog presenteras alla de 81 bidragen. Upphovskvinnorna – och den ende mannen, förra kommunalrådet Olaf Andersson från Härjedalen – berättar om sina bilder, hur de tänkt och vad de vill berätta.

– Jag önskar att vi hade haft en sådan katalog om de gamla bonaderna också. Det hade gjort det betydligt lättare att tolka dem, säger Ulla Oscarsson.

Åsa Eriksson Ahnfelt