Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Var taskig!

När är det okej att dricka alkohol? När är det okej att köpa ut?

Annons

Som frågorna antyder finns det en skillnad mellan lagens riktmärke – 18 år – och enskilda vuxnas inställning. En del föräldrar resonera r som så att ”bättre att jag handlar några öl så vet jag vad och hur mycket dottern dricker än att någon suspekt typ ska lura på henne svartsprit”. En del tror sig till och med kunna träna sina ungdomar i drickandets konst; 16-åringen får smaka lite vin till fredagsmyset , u nder kontrollerade former”, som det heter. Så där lagom naiv t . För vi vet att en tillåtande inställning till alkohol ökar riskerna för problem senare i livet.

Frågan om ungdomar och sprit aktualiseras i dessa avslutningstider. Häromdagen berättade LT om den urartade studentfesten på Körfältet där facit blev fyra anmälningar om misshandel. Ett av offren sparkades i huvudet.

Själv tillfrågades jag häromdagen om jag kunde handla folköl åt några tonårstjejer. Jag ignorerade dem, men så här i efterhand ångrar jag att jag inte tog deras pengar och köpte ett paket mjölk och en förpackning O’boy . Så ni växer och blir starka!

Med ungdomar och sprit gäller tvärtomspråket: att vara taskig är egentligen att vara schyst. Så i kväll – var den där taskiga och tråkiga vuxna personen!