Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Var ska 700000 unga bo?

Vi behöver fler hyresbostäder, om det råder ingen tvekan. Det råder bostadsbrist i Östersunds kommun och enligt Boverket råder det totalt sett bostadsbrist i innerstaden i alla större städer i vår region, Sundsvall, Örnsköldsvik, Umeå och Luleå. För att stimulera till byggande av fler hyresbostäder så menar vi att det är viktigt att regeringens förslag på förändringar av förutsättningarna på bostadsmarknaden går igenom. Då får vi en bostadsmarknad med rättvisa konkurrensförhållanden där både allmännyttan och de privata fastighetsägarna kommer att arbeta under samma förutsättningar.

Det kommer att leda till rättvisare hyror som i sin tur kommer att stimulera till nybyggnation.

En nybyggnation som kommer att göra det enklare för våra ungdomar att få en egen bostad och en ökad flexibilitet på vår arbetsmarknad.

Under de närmaste åren kommer omkring 700 000 ungdomar att komma ut på den svenska bostadsmarknaden. Vår arbetsmarknad ställer allt högre krav på rörliga arbetstagare. Detta samtidigt som allt fler hyresrätter omvandlas till bostadsrätter och nybyggnationen av hyresrätter aldrig varit så låg som den är idag.

Mer än var fjärde svensk bor i dag i en hyresbostad. Det gör det till den vanligaste boendeformen efter villa/radhus och klart vanligare än att bo i bostadsrätt. För ungdomar är hyresrätten ofta det enda alternativet till att få ett självständigt boende.

Även för andra som inte vill eller har möjlighet till att binda upp sig med bostadslån är hyresrätten ett självklart alternativ med full service. Hyresrätten ger dessutom den enskilde en flexibilitet på vår rörliga arbetsmarknad.

Behovet av ökad rörlighet på arbetsmarknaden kommer att få en ännu viktigare roll för bostadsförsörjningen och därmed för kommunernas möjlighet att växa. För att locka företagsetableringar, studenter och arbetskraft är ett varierat utbud av bostäder ett måste i Norrbottens län.

Det gäller att få igång en positiv spiral med inflyttningar, kompetenshöjning, fler företag och en starkare arbetsmarknad.

Om Östersunds kommun och övriga kommuner i Jämtlands län kan erbjuda ett brett utbud av boendeformer med bra villkor som lockar alla kategorier av människor hjälper hyresrätten även till att locka nya företag och jobb till regionen.

Det ger i sin tur ökad inflyttning samt ökade investeringar i infrastruktur, bostäder och lokaler såväl som gemensamma satsningar på handeln och stadskärnan. Allt detta bidrar till att ge ökade skatteintäkter för kommunen som i sin tur bidrar till bättre levnadsvillkor för de boende och verksamma i kommunen.

Thord Modén

Fastighetsägarna Norr AB

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel