Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vår kemiska vardag

Miljödepartementet får ökade anslag som troligen gör skillnad för oss alla. Pengarna går bland annat till satsningar för att skydda människor mot skadliga kemikalier och minska övergödning av alla våra vattendrag.

Kemikalieområdet tillförs 175 miljoner från 2014 till 2020. Farliga kemikalier skall bytas ut mot ofarliga.

Jag kräver en giftfri vardag. Jag är numera extremt uppmärksam på hälsofarliga ämnen i våra kläder, skor och speciellt stövlar som är gjorda av allehanda mer eller mindre bra plastprodukter.

Plast andas inte, fotsvetten flödar, värken kommer med åren. Nappflaskor med ämnet Bisfenol A, en plastprodukt, som nu längre inte får säljas till barn upp till tre år skulle aldrig ha tillverkats.

Bisfenol A finns också i olika typer av matbehållare, genomskinliga pipmuggar, hårda vattenflaskor som används vid sport av både barn och vuxna. Idag tonar Kemikalieinspektionen ner risken med Bisfenol A.

I morgon kan beskedet vara ett annat. Miljödepartementet föreslår även satsning på avancerad teknik för rening av läkemedelssubstanser och andra svårnedbrytbara kemikalier i avloppsvatten. Det finns en hel del smått och gott för den som letar i höstbudgeten.

Sture Björk

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel