Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Var inte rädda!

En betraktelse av kyrkoherde emeritus Bo Lundmark, Funäsdalen.

Annons

"Var inte rädda!" Den uppmaningen fick herdarna i julnatten av Herrens ängel. Men vem skulle inte ha blivit förskräckt om hela natthimlen plötsligt lystes upp som av det starkaste norrsken.

De fick ett glädjebud: "I dag har en frälsare fötts åt er i Davids stad. Han är Messias, Herren."

Och änglarna sjöng i natten: "Ära åt Gud i höjden och på jorden, fred åt dem han har utvalt." Så läser vi i Lukas andra kapitel.

Två tusen år senare frågar sig nog många om budskapet är sant. Frånvaron av fred mellan nationer och folk är ju ett skrämmande faktum. Miljoner måste leva som flyktingar. Och i vårt eget land har våldet blivit allt grymmare.

Men det djupaste mörker har inte släckt tron på Jesus Kristus som världens ljus och som den som kan skapa fred och frid mellan människor.Inför framtiden känner många oro och fruktan. Men också på tröskeln till år 2018 får vi komma till honom som är världens fred. Vi kommer med bönen om att få vara hans redskap för fred och försoning i världen, att få bära en strimma av ljus till vår syster och bror.

Låt oss be!

Herre, tack för allt gott du gav oss under det gångna året. Tack för kärlek och vänskap, för hälsa och krafter. Till dig bär vi också fram besvikelserna under året som gick, smärta, sorg och saknad. Tack för att du burit oss genom det svåra. Ge oss öppna hjärtan att ta emot det nya året, som du ger oss av nåd.

I Jesu namn.

Amen.

Bo Lundmark