Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Var gör Margot Wallström mest nytta?

Margot Wallström (S) kan få betydelse för valresultatet om en månad. En klart lysande stjärna på den politiska himlen. Rutinerad, debattvan och med en utstrålning som går "genom rutan" (eller heter det "genom skärmen" numera?)

Wallström hade varit partiledare i dag om hon velat. Hon var en av dem som uppvaktades ivrigast av den socialdemokratiska valberedning som till slut med milt våld knuffade fram Håkan Juholt till partiledarposten för några år sedan. Men Margot Wallström var färdig med svensk politik. Det var hon tydlig med den gången.

I våras förklarade hon att hon fått tillbaka lusten igen. Efter tolv år på tunga internationella positioner kändes det antagligen lite syrefattigt med ett uppdrag på Postkodlotteriet.

Men presskonferensen med Stefan Löfven och Margot Wallström på torsdagen väckte en del frågor. Utspelet som presenterades var en klimatsatsning på en miljard. Är det miljöministerposten som är öronmärkt för Wallström vid en eventuell valseger? Vad säger i så fall den tilltänkta regeringspartnern MP om det?

Hon saknar sannerligen inte kvalifikationer. Tio år på höga positioner inom EU, varav flera år som miljökommissionär.

Men det lär ska vara posten som utrikesminister hon helst vill ha - och frågan är om det inte är den som hon är mest lämpad för. Även här är hon väl meriterad med bland annat några år som FN-sändebud på meritlistan. Urban Ahlin (S) har varit en självskriven utrikesministerkandidat - fram till dess att Margot Wallström dök upp på scenen. Ahlin har skött det bra, men Wallström skulle nog ha ännu bättre förutsättningar att ersätta Carl Bildt som Sveriges ansikte utåt i internationella sammanhang. Hennes lyskraft är starkare än Ahlins.

Men det finns en tradition inom S som går ut på att ingen ska glida in från sidan och inta en topposition utan att ha arbetat hårt för den. Kanske är det den principen som gör att Wallström inte ser ut att kunna knuffa bort Ahlin.

Efter tolv år i utlandet är det svårt att veta hur uppdaterad hon är på de rådande stämningarna i Sverige. De är ganska annorlunda nu än för bara några år sedan. Men hon har trots allt hunnit vara hemma ett tag. Vad hon anser om rut-avdraget och välfärdsvinsterna är i ärlighetens namn mindre viktigt än hennes internationella kompetens och kontaktnät. Vare sig det är jobbet som miljöminister eller utrikesminister som är öronmärkt för henne. För något av dem är det väl?