Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var frågvis!

För inte så länge sedan fick jag i min hand en tummad svart kassabok där det på första sidan stod SKOLHUSHÅLLET 1912–1915. Det visade sig vara anteckningar från ett par av min mamma Majas och hennes bröders skolår i Umeå. Vilken dyrgrip!

Annons

Det var ju så förr i världen att den förälder som ville ge barnen utbildning utöver folkskolan och dessutom bodde på landet hade två möjligheter. Antingen inackordering eller också skolhushåll. Man hyrde en lägenhet och städslade en hushållerska som både skötte barnen och höll ögonen på läxläsningen. Högre skolor fanns för Mellannorrlands del endast i Östersund, Sundsvall, Härnösand och Umeå.

Kassaboken skiljer på ”utgifter för matvaror” och ”utgifter för diverse”. Man slås omedelbart av skillnaden i penningvärdet då och nu. Hör bara: Hushållerskan hette Lotta och hennes lön varierade mellan 30 och 50 kronor i månaden. Hyran för lägenheten låg också på 50 kronor. Majas terminsavgift i flickskolan kostade endast 25 kronor. Att gå till doktorn var anmärkningsvärt billigt. Bara en krona. En tandutdragning däremot hela tre kronor! Sotaren tog endast 40 öre för besväret medan vedhuggaren tog hela 45 riksdaler.

Fotogen gick på 19 öre litern. Hushållet prenumererade på en dagstidning, ”Kurre” = Västerbottenskuriren för ett par kronor.

Något lyxliv var det inte frågan om, men när en av pojkarna fyllde 15 år firades det med bakelser på hela 40 öre! Åka hem fick man ibland men visst inte varje månad.

Hur såg mathållningen ut? Ja, det var mycket kött och potatis men också fisk. Man inhandlade gös, strömming och gädda. Limpa, ost, sylta och medvurst. Ägg, mesost. Äpplen! Men grönsaker nämns inte alls, däremot mandelkubb och 5-öresbullar.

Att första världskriget bryter ut 1914 framgår på intet sätt i kassaboken. Krigsårens ransoneringar har ännu  inte nått norrlandsstäderna.

Åtskilligt mer står att läsa men det grämer mig att jag inte hade förstånd att fråga ut mor och morbröder medan dom levde. Passa på, du som har gamla anhöriga kvar!

Annons