Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Var fjärde elev får inget slutbetyg

En av fyra elever når aldrig examen på sin gymnasieutbildning. Nu vill Skolinspektionen att resultaten ska förbättras.

Jämtlands gymnasieförbund på till den 10 januari 2015 på sig att visa vilka åtgärder som ska vidtas.

Skolinspektionens granskning är en del av en genomgång av samtliga skolor i landet med utgångspunkt i elevernas rätt till god utbildning i trygg miljö.

Myndigheten har kommit fram till att en av fyra gymnasieelever inte går klart sina utbildningar och alltså inte får något slutbetyg från gymnasiet.

De anser också att skolorna och gymnasieförbundet inte gjort tillräckliga insatser för att vända trenden. Under de senaste fem åren har andelen elever som inte får något slutbetyg ökat.

– Jämtlands gymnasieförbund måste göra mer för att förbättra kunskapsresultaten och minska andelen elever som hoppar av sin utbildning utan slutbetyg. En god grund är erfarenheten och engagemanget hos personalen, de välutrustade lokalerna och förbundets ambition att skapa rutiner och system som håller samman och ger likvärdighet inom alla skolenheter, säger Agnetha Burström, Skolinspektionen, som ansvarat för tillsynen, i ett pressmeddelande.

Hos Jämtlands gymnasieförbund är man medveten om problemen och de siffror som Skolinspektionen presenterar.

– Siffrorna om slutbetyg/genomströmning är ingen nyhet för oss, säger Mikael Cederberg som är förbundschef på Jämtlands gymnasieförbund. Vi har jobbat kraftfullt med att öka genomströmningen under de senaste 3 åren, bland annat med Vinna-projektet, varför vi är ganska säkra på att vi åter igenom kommer att ligga bättre till än rikssnittet när vi ser siffrorna för elever som började 2010 och framför allt 2011.