Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Var finns Yran när festivalkartan ritas om?

Sommaren i Sverige 2010 är varm, möjligen lite kvav och myggig, men det spelar mindre roll. Sådant går ju att bekämpa med fläktar och afterbite. Snart kommer den bara att bli sommaren som vädermässigt blev riktigt fin.

Tyvärr kommer den också att bli sommaren då musikbranschens kris blev mångas kris, på allvar. En hel kommun sörjer Hultsfred. Är det Arvikas tur nu?

Det krisade förstås redan förra året, men Hultsfredsfestivalen reste sig på tre och hoppet om en ljus framtid levde. Men det skulle snart visa sig vara konstgjord andning. Den 7 juli var det meningen att landets äldsta rockfestival skulle dra igång för 25:e gången, men drygt en vecka innan festivalstart tvingades arrangörerna dra i nödbromsen och ställa in hela rasket. De cirka 5 000 personer som köpt biljett till årets nedlagda festival kommer mest troligt att kunna se sig om i stjärnorna efter sina utlagda pengar.

Och nu ser det ut som om även Arvikafestivalen, med start 1992, sorgligt nog befinner sig i samma blåsväder. Föreningen som arrangerar festivalen, meddelade förra veckan att man ställde in alla årets betalningar. Flera svenska och utländska band har redan fått besked om att de inte kan få sina gager. Det är osäkert om det blir någon Arvikafestival nästa år. Dessutom meddelade Pridefestivalen i veckan att de brottas med dålig ekonomi.

Festivalklimatet i Sverige är tufft, riktigt tufft. Konkurrensen är hård och skoningslös. Vilken festival som är ”rätt” att åka på just det här året varierar och musikernas branschorganisation Stim varnar nu för överetablering på konsertmarknaden. Att allt fler artister satsar på livemusik och turnéer förklarar man med att det inte går att överleva på skivförsäljningen.

I det megastora utbudet kan inte ens de mest etablerade arrangörerna – eller artisterna – känna sig säkra. I sommar har bland andra Carola och The Ark ställt in spelningar. I USA är det ännu hårdare. Tidigare i sommar tvingades superstjärnan Rihanna meddela att hon ställer in fem konserter. Stora namn som Christina Aguilera, Limp Bizkit och Go-Gos har fått ställa in hela turnéer.

När kartan över Sveriges festivaler ritas om, var finns Yran då? I framtiden? I år? Håll med om att Borlänges Peace and love stör friden genom att vara ett exotiskt alternativ för många som vill dra till Norrland(!) på festival. Yrangruppen har visserligen aldrig flaggat för att det skulle vara någon fara på taket, samtidigt håller arrangörerna hårt i alla siffror och antal förköpta biljetter. Man vill gärna tro att patriotiska Yran inte är lika skör som Hultsfred och Arvika som i hög utsträckning levt på ditresta besökare. Kanske blir helhetskonceptet räddningen, Yran är så mycket mer än ”bara” ett gäng artister utslängda i skogen eller på en åker. Den arrangör som tror att det räcker med några kända namn på listan får nog se sig om efter ett nytt jobb. Publiken är bortskämd, så bortskämd.

För ett glesbygdslän som Jämtland skulle det göra ont om festivalen försvann. Mot den sommarplågan finns det inga fläktar och salvor i världen som hjälper. Jag håller andan till söndag då arrangörerna bjuder in till presskonferens. Och hoppas och tror att jag får pusta ut då.