Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Var finns hantverkarna?

Hur skulle det vara att återskapa Yrkesutbildningen? Den 2-åriga yrkesinriktade utbildningen blev vid den senaste gymnasiereformen 3-årig. Tyvärr blev det praktiska innehållet mindre än i den 2-åriga .

I dag råder det brist på hantverkare. Det finns en övertro på att hitta yrkesutbildad arbetskraft på högskolorna!

Jag gick under 60-talet en 3-årig inbyggd verkstadsskola 45 timmar/veckan. Räknar man om timmarna till dagens förberedande yrkesutbildning så skulle det motsvara sex och ett halvt års utbildning. Man blev skolad till arbetsmarknadens behov. Dagens arbetsmarknad ställer inte lägre krav. Snarare högre.

Vad skall alla arbeta med som i dag går på högskola eller universitet? Det finns en övertro på teoretiska studier .

Vi måste utbilda fler yrkeslärare. När jag sökte till lärarhögskolan fordrades 7 års allsidig praktik inom yrket, dessutom gymnasieingengörsexamen eller motsvarande.

Men under min karriär sänktes kraven för intag till lärarhögskolan först till 5 år senare till 2 års allsidig praktik. Det gick inte att ta miste på att lärarkompetensen förändrades.

Ett stort misstag var också att de 4-åriga tekniska programmen på gymnasieskolorna lades ner. Dessa utbildningar fanns i de flesta kommuner. Många av dessa elever fick sina arbeten i de närbelägna små industrierna. De som i dag söker till högskola eller

Universitet långt från hemmet återvänder knappast till hemortens industrier. Vilket i sin tur hämmar närindustrin som inte hittar rätt arbetskraft.

 

En som tror på en förändring

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel