Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Var femte tjej sexuellt trakasserad

På toaletterna, i omklädningsrummen eller korridoren.
Den fysiska och psykiska mobbningen äger rum överallt i skolans värld.
Var femte tjej på högstadiet uppger sig blivit utsatt för sexuella trakasserier.

Uppgifterna kommer fram i Friends årliga rapport. 12 766 barn har deltagit och svaren är i många fall nedslående.

– Mobbning prioriteras inte som man borde göra. I stället finns det en acceptans, men vi kan inte acceptera att till exempel sexuella trakasserier pågår i barns vardag, säger Friends generalsekreterare Lars Arrhenius till TT.

Just sexuella trakasserier i skolmiljön har för första gången undersökts i anslutning till rapporten. En femtedel av flickorna och runt var tionde pojke uppger att de blivit utsatta.

Tog på brösten

"En gång så gick en kille fram till mig och tog på mina bröst som om jag var en jäkla docka", skriver bland annat en tjej.

– Vi får höra att det är ett normalt tillstånd och man ofta skämtar bort trakasserierna: "det inte är så allvarligt", säger Lars Arrhenius.

Samtidigt ökar också antalet anmälningar till Skolinspektionen och barn- och elevombudet (BEO) när det gäller kränkande behandlingar. Under första halvåret 2014 har det preliminärt kommit in 718 stycken, jämfört med 585 för två år sedan.

Barn- och elevombudet Caroline Dyrefors Grufman märker att det handlar om allt grövre fall, men också väldigt unga barn.

– Kränkningarna blir allt allvarligare. Det kan vara fråga om grovt våld och sexuella anspelningar i låg ålder. Vi får in fall där barn på förskolenivå har kränkt varandra, säger hon.

– Men sedan finns det även ett enormt stort mörkertal. Jag kan tyvärr inte säga att det skett någon förändring i synen.

"Frustrerande"

Inte heller Friends, som nu gjort sin undersökning för tredje året, märker någon större förbättring.

– Siffrorna ser desamma ut. Det är 50 000–60 000 barn som utsätts för mobbning och det är frustrerande, säger Arrhenius.

En av dessa är Henrik Nyberg, som i dag är 25 år. Han mobbades från årskurs tre upp till nian då han flyttade från värmländska Charlottenberg.

– Jag tog hellre emot ett slag, för blåmärken går bort efter ett tag. Elaka ord . . . det sitter kvar än i dag, säger han.

Lars Arrhenius vill se att ämnet tas upp i lärarprogrammet, men även att skollagen skärps när det gäller rätten till kurator.

– I dag pratas det politiskt om resultat och betyg i skolan, men inte om tryggheten. Det är där man måste börja. Det vi ser i undersökningen skulle aldrig accepteras i vuxnas miljöer.

Bildtext: Henrik Nyberg, 25, utsattes för såväl psykisk som fysisk mobbning under hela sin uppväxt. Han beskriver uppväxten som en ständig kamp. "Jag kommer alltid ha svårt med tilliten till människor", säger han.