Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Var femte distriktsläkartjänst ska bort

Nu är det bestämt att primärvården ska minska antalet distriktsläkare.

I Östersund handlar det om 8,5 läkartjänster och dessutom ska en distriktsläkare bort från Strömsund.

Annons

Neddragningarna har inget med vårdvalet att göra utan är en konsekvens av de besparingar som landstinget redan har beslutat om.

Det handlar om neddragningar av mer än var 5:e distriktsläkartjänst varav de flesta i Östersund.

LT har tidigare, i flera artiklar, berättat om distriktsläkarnas arbetssituation och att distriktsläkarföreningen varnat för en total krasch i Östersund om nedskärningarna genomförs.

Läkarnas fackförening har motsatt sig nedskärningarna som genomförs utan att några hänsyn tas till konsekvenserna.

– Som jag har förstått det handlar det om 8,5 tjänst som ska bort i Östersund utan att det har gjorts någon konsekvensanalys, säger Kerstin Ermebrant, ordförande i distriktsläkarföreningen. Men arbetsgivaren säger att landstinget har så dålig ekonomi så de måste genomföra besparingarna.

Kerstin Ermebrant säger att Arbetsmiljöverket är inkopplad och att de hävdar att arbetsgivarna inte kan hänvisa till dålig ekonomi, de måste komma tillrätta med arbetsmiljön.

– Redan i dag är arbetssituationen mycket pressad för all personal inom primärvården, säger hon vidare. Naturligtvis kommer patienterna att påverkas med en minskad tillgänglighet till primärvårdsläkare, lägre vårdkvalitet och påverkan på patientsäkerheten.

Hon tror även att sjukhuset kommer att känna av förändringen i form av kraftigt ökade patientströmmar.

Nu kommer ingenting att hända förrän efter valet då landstinget sagt sig kunna presentera listor över vilka tjänster som berörs av nedskärningarna.

Dessutom ska primärvårdschefen Tommy Rehnström gå i pension, vilket också kanske påverkar det beslutet.

– Men genomförs neddragningarna kommer primärvården i Östersund att stå inför en helt omöjlig uppgift. Under året har sedan sex distriktsläkare lämnat Östersunds primärvård och börjat arbeta på sjukhuset, säger Kerstin Ermebrant vidare.

– Risken för personalflykt från Östersunds primärvård är uppenbar.