Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Var femte arbetsför länsbo lever på bidrag

Antalet bidragstagare i Jämtland sjönk stadigt mellan åren 2002 och 2008. Nu är den positiva trenden bruten och var femte arbetsför länsbo lever på bidrag.

– Förklaringen är enkel; det har att göra med lågkonjunkturen, säger Marie-Louise von Bergmann-Winberg, professor i Statskunskap på Mittuniversitetet.

STC (Statistiska centralbyrån) presenterar nu nya siffror för antalet personer som försörjs med sociala bidrag och ersättningar. Statistiken gäller från 1999 fram till 2009.

Länet har uppvisat en stadig nedåtgående trend från 2002 fram till 2008. År 2002 var 25 procent av varje arbetsför person beroende av bidrag. 2008 hade siffran minskat till 18,7 procent.

– Då var det en relativt stark högkonjunktur och en ekonomisk bubbla, som sedan kom av sig, förklarar Louise von Bergmann-Winberg.

Statistiken för 2009 visar på en sammantagen ökning bland bidragstagare i hela riket och då framförallt bland arbetslösa. I länet var 1 709 arbetslösa beroende av bidrag år 2008. År 2009 steg antalet till 2 208 personer.

En tydlig statistisk skillnad finns mellan norr och söder i Sverige.

Stockholm redovisar till exempel den lägsta procentsiffran för antalet bidragstagare, 12,2 procent. Samma siffra som 2008.

• Varför har inte lågkonjunkturen gett utslag där?

– Det har att göra med att det är betydligt fler privata branscher i storstadsregionerna. Och det är betydligt lättare att hoppa från en bransch till en annan för människor.

– I Jämtland är många anställda inom den offentliga sektorn och den är väldigt trendkänslig. En lågkonjunktur ger snabbt utslag.

– Sedan vill jag säga att Jämtlands län inte är enhetligt. I Östersund, Åre och Krokom kan jag tänka mig att trenden är en annan, säger von Bergmann-Winberg.

Louise von Bergmann-Winberg spår en förstärkt konjunktur de närmaste åren, men tror att arbetslösheten kommer att ligga någorlunda konstant i länet.

– Det är möjligt att den sjunker något, men det är en väldigt turbulent tid ute i Europa nu där viktiga exportländer inte är lika starkt på väg uppåt.

Mittuniversitetets professor ser dock möjlighet till nya jobb genom kommande pensionsavgångar. Siffror från Svenskt Näringsliv visar att 400.000 40-talister fortfarande är med i arbetskraften.

– I Stockholm har det redan skett en påfyllning, men i Jämtland är det fortfarande många äldre arbetstagare. Det lär ske pensionsavgångar inom dom närmsta åren och då kan det behöva tillsättas arbetskraft, säger von Bergmann-Winberg.