Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Var facklig ordförande – får inte jobbet tillbaka

Kristina Fluur Hedman ville ha tillbaka sin tidigare tjänst. Nu har hon inte jobbat sedan i december och arbetsgivaren hänvisar till samarbetssvårigheter.

I tolv år var Kristina Fluur Hedman ordförande för Vårdförbundet i Jämtland. 2012 upphörde hennes uppdrag och hon ville återgå till sin tjänst som allergisköterska på Östersunds sjukhus. Efter att hon slutat som facklig ordförande arbetade hon först som skolsköterska i ett halvår innan hon återvände till sjukhuset i augusti.

Efter att hon först fått en introduktionsperiod på barnkliniken på sjukhuset ville hon återgå till tjänsten som allergisköterska, som hon varit tjänstledig från under perioden som facklig ordförande.

– Då fick jag veta att de inte tänkte ge mig den tjänsten, säger Kristina Fluur Hedman.

Hon hänvisade till lagen om facklig förtroendeman, som säger att den som tar tjänstledigt för att jobba fackligt på heltid ska försäkras samma eller likvärdigt arbetsförhållande eller villkor som om uppdraget aldrig hade tagits. Flera möten har hållits och där har Kristina Fluur Hedman även fått veta att arbetsgivaren anser att hon har samarbetssvårigheter.

– Det är sådant man som chef tar till. De har använt mina kollegor mot mig, utan att de har fått information om det. Mina kollegor har formulerat en skrivelse att de inte ställer sig bakom det, att de inte har svårt att samarbeta med mig. Det är nästan 50 personer som har skrivit under den, säger Kristina Fluur Hedman.

På torsdag hålls tvisteförhandling mellan Vårdförbundet och arbetsgivaren angående Kristina Fluur Hedman. Länstidningen har sökt Urban Tirén, chef för barnkliniken, flera gånger utan att nå honom.