Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var är sommarens actionspel?

Annons

Y Småstadsliv, rockstjärnedrömmar och vardagsrumsgympa.

Men vart tog alla actionspelen vägen?

Konstigast ändå, just nu: Vad sjutton gör Han Solo i nya Indiana Jones-spelet?

”The Sims 3” (läs recension härintill) är hetast av allt just nu i spelbranschen, sannolikt hela sommaren, kanske resten av året. Det tredje spelet i världens populäraste spelserie (över 100 miljoner sålda enheter) gick direkt in på förstaplatsen på Speltoppen. Den lär ligga kvar ett tag.

Enligt intern statistik som Dataspelsbranschen släppt står ”The Sims 3” för nästan 80 procent av värdet på hela pc-spelförsäljningen (inte bara topplistetitlar).

”The Sims 3 är en av lågoddsarna för att bli årets mest sålda spel 2009” heter det på Dataspelsbranschens hemsida (dataspelsbranschen.se)

Att simulera småstadsliv är alltså grejen just nu.

Alternativet till Pleasantville-livet, det näst populäraste, är att leva ut sina rockstjärnedrömmar (även om det inte rockar lika fett, så att säga…) Flera versioner av ”Guitar hero: Metallica” ligger utspridda försäljningslistan. Jag utgår från förra veckans lista där 360-version låg ett par plataser före PS3-varianten, med Wii-versionen sladdande bakom.

Om man ska fortsätta analysera svenska försäljningslistan, vilket är ganska exakt vad jag försöker göra just nu, måste man lista ”vardagsrumsgympa” som nästa stora trend.

Nya ”EA Sports active” låg fyra på listan (Efter ”The Sims 3”, ”Guitar hero: Metallica” och ett Pokemon-spel till DS) samtidigt som Wii Fit klamrade sig kvar på tionde platsen.

Imponerande.

Scrollar man nerför listan kan man börja fundera över en annan sak: Vart tog actionspelen vägen?

”Infamous” är det hetaste actionspelet – och det låg nia förra veckan. Håller spelkartan på att ritas om eller har actionhjältarna tagit semester? Vi lär få återkomma i frågan.

Nya spelet med gamla actionhjälten Indiana Jones lär inte rubba på ordningen. Spelet – som heter ”Indiana Jones and the staff of kings” – släpps bara till Playstation 2, Nintendo DS, PSP och Wii.

Det märkligaste med den nyheten är ändå att Star Wars-hjälten Han Solo (!) är en av de spelbara karaktärena i spelet. Smått schizoid situation för Harrison Ford dessutom, han som spelat både Indiana Jones och Han Solo i storfilmerna...

En annan aktuell fråga, till sist: Var är sportspelen i sommar?

Mer läsning

Annons