Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Var är myggorna?

Upplever nu den artonde sommaren med lite mygg Backe. Efter de tre första icke normala myggsomrarna blev jag misstänksam och ställde mig frågan om orsaken och hur utbredd myggmissväxten var?

Har därför ringt runt till 15 - 20 olika platser i främst Norrlands inland och förhört mig om myggtillgången. Sommarens resultat, myggorna är färre än medeltalet för de senaste tio åren;

Man kan ligga ute på natten i juli månad under bar himmel utan att bli myggbiten. I år har myggtillgången troligen varit den sämsta, Då jag sett endast dussinet myggor och blivit biten en enda gång Tänk att de senaste 2 åren kunnat plocka hjortron utan att se en mygga!

Inte underligt att många av våra småfågelarter mer än halverats i antal de senaste tio åren då mygg för många är stapelfödan när ungarna ska matas.

Varför har inte den ojämna myggtillgången engagerat våra forskare?

Vinterns dåliga snötillgång gav lite smältvatten och den torra försommaren torkade troligen bort mygglarverna. Men varför är i så fall myggen känsligare än andra insekter som t. ex. knott och broms, vars minskning varit betydligt mindre än myggornas? Kan det vara så att myggorterna Gysinge och Österfärnebo har liten elektromagnetisk strålning och myggorna därför tagit sin tillflykt di?

Erland Lundgren

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel