Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Var är Hasse och Tage när man behöver dem?

Vad är ett arbetsmarknadspolitiskt program?

Annons

Intuitivt tänker man på någon slags åtgärd som ska öka den arbetslöses anställningsbarhet. Ett uppsagt vårdbiträde får kanske gå en undersköterskeutbildning, en fockad tekniker erbjuds en datakurs som breddar hans eller hennes kompetens. Det är den allmänna bilden av en aktiv arbetsmarknadspolitik: staten och individen jobbar tillsammans för bådas bästa.

Efter regeringens förändringar av sjukskrivningsreglerna har det arbetsmarknadspolitiska uppdraget emellertid fått en bredare definition. Arbetsförmedlingen ansvarar inte längre bara för de ”traditionellt” arbetslösa, sedan årsskiftet hanterar myndigheten även de tiotusentals människor som tidigare ansågs vara för sjuka för att arbeta.

I vilket arbetsmarknadspolitiskt program placerar man då en person som har varit sjukskriven i fyra år? LT berättar i dag om Kent som sedan den första november befinner sig just i ett arbetsmarknadspolitiskt program. Problemet är att det är ett program utan innehåll. Precis som tidigare befinner sig nämligen Kent i hemmet på heltid. Men ett program, det befinner han sig, inte tu tal om den saken; varje månad förväntas han fylla i en blankett där han ska markera eventuell frånvaro från sitt program. ”Frånvaro från vadå. Jag är ju hemma precis som förut”.

Kent fyller alltså i att han har varit närvarande – i hemmet! Var är Hasse och Tage när man behöver dem?

Borgerliga politiker pratar passionerat om den nya jobblinjen. Alla som kan jobba ska få en chans att komma tillbaka. Med det nya systemet är det den utförsäkrades förutsättningar som står i fokus. Arbetsförmedlingen – den nya socialen? – ska utvärdera och sätta in adekvata insatser.

Det låter så bra, men i praktiken är det bara ett stort skämt. I Kents fall ett dåligt sådant. Sedan han gick in i det arbetsmarknadspolitiska programmet får han 4 000 kronor mindre i ersättning varje månad. Förutsatt att han närvarar, förstås. I hemmet.