Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Väntade två veckor på blodproppsdiagnos

Det tog två veckor innan kvinnan fick en misstänkt blodpropp i benet undersökt.

En kvinna i 80-årsåldern vände sig till en privatläkare då ett av hennes ben svullnat upp. Läkaren gav henne blodförtunnande medlet fragmin, men gjorde ingen ytterligare utredning. Efter 14 dagar ringde läkaren till kvinnans hälsocentral och ställde frågor om benet. Då fick kvinnan en akuttid på hälsocentralen följande dag.

Vid besöket på hälsocentralen misstänktes att kvinnan hade en djup ventrombos det vill säga en blodpropp i de djupa venerna i benet. Patienten fick en akutremiss till Östersunds sjukhus och med hjälp av ultraljud konstaterades att kvinnan hade en blodpropp i lårets stora ven. Kvinnan fick behandling med blodförtunnande medel.

Nu har kvinnans hälsocentral lex Maria-anmält den sena diagnosen. I anmälan till Socialstyrelsen poängteras att misstänkt djup ventrombos ska utredas akut. Eftersom kvinnan fick vänta i två veckor på diagnos menar anmälaren att patienten utsattes för risk för allvarliga komplikationer.