Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vänstervindar och folklig antifascism

Jag har inget belägg för det, men det kändes som om det var mycket länge sedan en första majdemonstration i Östersund lockade så många. Det är uppenbart att det blåser vänstervindar just nu. Det finns en frustration över åtta år av nyliberala samhällsexperiment. En känsla hos många att nu, nu får det förbanne mig vara nog.

Men första maj lämpar sig också väl för reflektioner med lite längre tidsperspektiv, både bakåt och framåt. I sitt tal på Stortorget i Östersund påminde kommunalrådet Ann-Sofie Andersson (S) om en viktig orsak till att Östersund faktiskt har fortsatt växa efter garnisonsnedläggningen för tio år sedan. Betydelsen av stödpaketet på 1 200 statliga jobb som dåvarande s-regeringen skickade hit kan knappast överskattas. Vad hade hänt om nedläggningen skett under en borgerlig regering? Vi hade inte sett några statliga utlokaliseringar i alla fall. Dylika ingrepp i de heliga marknadskrafterna skulle inte regeringen Reinfeldt ha gjort.

Det var en till synes laddad Stefan Löfven (S) som talade om vikten av krafttag mot ungdomsarbetslösheten i sina tal i Sundbyberg och Stockholm. Mitt emellan talen levererade han också en nyhet. Socialdemokraterna vill satsa tre miljarder för att få fart på byggandet av hyresrätter. Statens egen bank SBAB ska låna ut pengar med fördelaktiga villkor till bostadsbolag som bygger hyresrätter. Det låter som en obetydlig summa i sammanhanget, men enligt beräkningarna kan utväxlingen bli stor. Förslaget är framför allt en viktig kursändring från en bostadspolitik som litat blint på marknaden till en politik där staten återigen börjar ta ansvar för bostadsbyggandet. Det är hög tid.

Förre statsministern Göran Persson (S) höll ett intressant tal i Gnesta. Persson efterlyste mer självförtroende hos det egna partiets företrädare. De måste våga "tuffa till sig" och våga höja skatten om det behövs, sade han. Persson ville också se ett omedelbart slut på vinstintresset i skolan.

Det är befriande att inte alla lider av den posttraumatiska förlamningen efter förra valförlusten. De ängsliga piruetterna runt mittenväljarna är säkert en del av förklaringen till att Vänsterpartiet fortsätter växa. Åtminstone Persson vågar tala klartext.

Men störst intryck denna första maj gjorde nog Jönköpingsbornas manifestation mot nazisterna i Svenskarnas parti. Enligt journalister på plats var det inte en typisk motdemonstration från antifascistiska grupper, utan tusentals vanliga Jönköpingsbor i alla åldrar som stoppade nazisterna från att komma fram genom att helt enkelt ställa sig i vägen. En spontan och fredlig manifestation mot rasism, fascism och nazism. Sådant ger hopp om framtiden.