Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vänstersamarbete med potential

Annons

I Rosenbad sitter en regering som har gjort till sin främsta uppgift att flytta oerhörda värden från det allmännas konto till den rikaste tiondelen av befolkningen. Skattesänkarpolitikens naiva målsättning var individernas frihet, den krassa verkligheten talar om tilltagande klassklyftor.

Det finns inget socialt program i borgerlighetens Sverige, det finns ingen politik för de ensamstående deltidsarbetande kvinnorna, de trångbodda i de fallfärdiga förorterna eller de varslade i glesbygden.

Sammanhållning och solidaritet – orden känns mer avlägsna den politiska vardagen än någonsin.

Grogrunden för ett offensivt vänsteralternativ i svensk inrikespolitik kunde alltså inte vara bättre. Därför är det så glädjande att riksdagens vänsterpartier äntligen har landat i en överenskommelse som innebär en trepartikoalition vid en valseger 2010.

I borgerlig press varnar man som brukligt för vänsterspöket. ”Med Lars Ohly som tilltänkt minister kan alliansen hårdare misstänkliggöra det rödgröna alternativet för att vara ekonomiskt opålitligt och lättsinnigt”, skriver DN:s ledarsida.

Ja, i högerns tribuner beskrivs vänsterledaren som det bästa vallokomotivet borgerligheten överhuvudtaget kan önska sig.

Medelklasshushåll som inte vill se sina månadsinkomster ätas upp av Ohlys skattechocker gör bäst i att välja alliansen.

Vem vågar rösta på socialdemokraterna när de vet att de får Lars Ohly på köpet? Frågan kan ställas på ett annat sätt: Vem vågar rösta på ett regeringsalternativ som kan erbjuda något annat än bara skattesänkningar och utförsäljningar av gemensam egendom?

Lars Ohly blir i alla fall förbannad över att barnfamiljer tvingas söka socialbidrag eftersom a-kassan inte längre håller måttet, det är mer än vad man kan säga om borgerlighetens ingenjörer. När skatten är sänkt finns det inget mer de kan göra.

På några månader har vi sett hur hela det marknadsliberala systemet tvingats ner på sina bara knän. I krisens efterdyningar växer nu otryggheten och utanförskapet.

Det finns således en fantastisk potential för en förändring av politikens inriktning. Vi är många som efterfrågar en politik som sätter människan, inte kapitalet, främst, en politik som förstår att frihet kräver trygghet.

Nu finns äntligen ett fullständigt vänsteralternativ. Lars Ohly är varmt välkommen att förändra framtiden tillsammans med socialdemokraterna och miljöpartiet!

Mer läsning

Annons