Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vänsterprotest mot bröllopsuppvaktning

Krokoms kommun har för avsikt att uppvakta kronprinsessan Victoria och Daniel Westling på deras bröllop, något som får Vänsterpartiet och Socialdemokraterna i kommunen att se rött.

Annons

– Vår uppfattning är att det är orimligt att kommunen tycker det är bra att finnas med i sådana omoderna sammanhang. Att genom uppvaktning med en gåva och deltagande i uppvaktningen sanktionera monarkin och dessa unkna kvarlevor, säger Stefan Wikén (S), ledamot i kommunstyrelsen.

Kommunstyrelsens ordförande säger att det är bra för Krokoms kommun att finnas med i det sammanhanget medan oppositionen reserverade sig till förmån för avslagsyrkande vid senaste kommunfullmäktige.

– Monarkin som institution är en kvarleva från sedan länge svunna tider, som innebär att en familj lever under mycket säregna privilegier och samtidigt lider under skamligt odemokratiska spelregler. Något som Krokoms kommun sanktionerar genom att delta, säger Stefan Wikén.

En av anledningarna till att avstå från uppvaktning är enligt oppositionen att vigselakten strider mot vigselordningen.

– Det går att fundera över det rimliga i att den blivande statschefen får bryta mot Svenska kyrkans vigselordning och svensk tradition. Kronprinsessan vill låta sig ledas in av pappa kungen som sen överlämnar henne till Daniel. Victoria avser helt enkelt att införa en symbolik som visar att kvinnans roll i Sverige är att vara ägd, först av sin far och sedan av sin make. Vilka signaler sänder det till våra uppväxande unga kvinnor i kommunen? säger Stefan Wikén.

Ett annat exempel är förföljelsen av prinsessan Madeleine utifrån den eventuella otrohetsaffär som hennes fästman haft.

– Den jakten visar på hur omänskligt och odemokratiskt det är att ingå i den kungliga familjen, eftersom vi inte väljer våra föräldrar. Barnen i den kungliga familjen Bernadotte har inte samma förutsättningar som andra svenska barn att själv välja väg och uppnå sina innersta drömmars mål. Det strider alltså mot det arbete som kommunen bedriver kring barnkonventionen. De ställer även den åt sidan genom sitt deltagande att sanktionera att en ny generation kungabarn ska växa upp utanför barnkonventionens rättigheter, säger Stefan Wikén.