Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vänsterns kvinnofälla

Mona Lisa Norman och Ulla Andersson (V) ondgör sig över privata välfärdsföretag i en debattartikel . Där ger de sken av att vilja värna kvinnornas situation både som välfärdsarbetare och som anhöriga. Jag håller med debattörerna vad gäller att brister i äldreomsorgen är en tydlig kvinnofälla med långtgående konsekvenser.

Det är därför så motsägelsefullt i resten av artikeln när de vill inför ett förbud mot vinst i branscher där kvinnorna dominerar. Inom vård och omsorg ägs nästan 80 procent av företagen av kvinnor och det är dessa företagare som nu Vänsterpartiet har riktat in sig på. I dag är de flesta välfärdsföretag små: 19 av 20 företag har mindre än 20 anställda. De drivs ofta av engagerad vårdpersonal som själva arbetar i företaget, och det är inte ovanligt att lönen får vänta till årets slut då alla andra kostnader klarats av, för att sedan tas ut som del av vinsten. Dock undviker debattörerna att kommentera över det faktum att klassiskt manliga vårdrelaterade företag som drivs med samma skattemedel, men med fokus på sjukhusfastigheter, läkemedel och journalsystem, går alldeles utmärkt att plocka ut vinst på. Små kvinnodrivna företag ska däremot motarbetas, även om de levererar god kvalitet och brukarna är nöjda. Jag kan bara dra slutsatsen att Vänsterpartiet anser att män får tjäna egna pengar, men att kvinnor bör beläggas med näringsförbud. För mig är det svårt att förstå varför kvinnor som driver företag inom de branscher de har hög kompetens ska hindras från att tjäna pengar. Tyvärr kan jag bara konstatera att med Vänsterpartiets jämställdhetspolitik kommer vi få vänta länge på ett jämställt företagarsverige.

Marcus Eriksson (FP)

Kandidat till landstingsvalet 2014

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel