Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vänstern i valutspel mot migrationsföretagarna

Vänsterpartiet vill hindra privata företagare att tjäna pengar på uthyrning av flyktingboenden.
– Asylmottagningen skulle bli billigare på det viset, säger partiets vice ordförande Ulla Andersson till LT.

Valförslaget innebär att marknaden för privata företagare att starta flyktingboenden stryps genom att låta staten bygga 3 000 husmoduler.

– Vi kommer inte att lyckas stoppa det helt men vi vill minska möjligheten för de här företagen att berika sig på utsatta människors situation, säger Ulla Andersson (V) när hennes valturné stannade i Östersund under tisdagen.

Om Vänsterpartiet fick bestämma skulle det statliga bolaget Statens bostadsomvandling AB få uppdraget att bygga husmoduler som Migrationsverket skulle kunna använda som tillfälliga flyktingboenden.

– Det för att pengarna för asylmottagningen ska gå till det de är avsedda för och att det ska vara bra boendekvalité utan vägglöss, förklarar Ulla Andersson (V) med en hänvisning till LT:s rapportering om boendesituationen på asylboendet i Grytan.

Partiet tror att en sådan statlig lösning skulle minska Migrationsverkets efterfrågan på privata asylboenden.

– Vi tror att det blir effektivast så och att det minskar kostnaderna för verksamheten.

I takt med att trycket på Migrationsverket att ge asylsökande tak över huvudet ökat har allt fler privata företag tagit chansen att sluta hyresavtal.

Skulle flyktingmottagningen bli billigare på det här viset menar du?

– Ja, pengarna slipper ju läcka iväg någon annanstans, säger Ulla Andersson, Vänsterpartiets vice ordförande.