Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vänstern har fel om sjukvården

Vänsterpartiet med deras ekonomisk-politiske talesperson Ulla Andersson i spetsen påstår i diverse debattartiklar och intervjuer att sjukvården och välfärden krackelerar. Detta är en bild som ligger väldigt långt ifrån verkligheten.

Enligt en Demoskopundersökning från mars i år anser 89 procent att det är rätt att den enskilde själv får välja var man ska bo när man är i behov av äldreomsorg. Denna valfrihet är i många län en självklarhet, men i exempelvis Jämtland är det fortfarande politiker som bestämmer var de gamla ska få sin äldreomsorg. Detta är något vi moderater tydligt motsätter oss, eftersom vi är övertygade om att de äldre själva bäst vet var de får den vård som passar dem.

Enligt Socialstyrelsen håller enskilda aktörer högre kvalitet vad gäller omvårdnad i äldreomsorgen än den kommunala driften. Att som vänsteroppositionen påstå att vården blivit sämre på grund av privata aktörer är således helt felaktigt och är ett hån emot den fantastiska personal som gör ett bra jobb hos enskilda vårdgivare.

Ulla Andersson kommer också med en rad felaktiga påståenden vad gäller vinst i privata vårdbolag och giriga ägare. Sanningen är att 93 procent av de enskilda vårdgivarna har under tjugo anställda (Soliditet, maj 2013) och hela 85 procent av de privata vårdföretagen vill återinvestera överskottet i företaget. Totalt betalade vård- och omsorgsbranschen 1,8 miljarder kronor i skatt år 2011/2012 och återinvesterade 3,8 miljarder kronor.

Ofta tar Vänsterpartiet upp kvinnors situation inom välfärden. Det de inte brukar nämna är att fyra av tio av Vårdföretagarnas medlemsföretag har en kvinna som vd. Det kan jämföras med att i hela Sverige är andelen kvinnliga vd:ar 12 procent. Ändå tycker partier som Vänsterpartiet att det är en dålig idé att en så kvinnodominerad bransch som vårdsektorn öppnar upp för enskilda aktörer, vilket främst har gynnat det kvinnliga företagandet.

14 av de 20 mest populära vårdcentralerna drivs av enskilda aktörer. För oss moderater är det ett tydligt besked från patienterna att de trivs med sina enskilda vårdgivare. Trots det envisas Vänsterpartiet med att vilja flytta makten från patienterna till politikerna. Vi tycker att det är ytterst beklagligt att partier som Vänsterpartiet hellre pratar om vilka utförare vården har, snarare än hur vi gör vården bättre.

Såväl hälso- och sjukvård som äldreomsorg står inför stora utmaningar, ett faktum vi moderater är mycket ödmjuka inför. Vi är därför övertygade om att en tydlig arbetslinje där det lönar sig att arbeta är rätt väg att gå för att vi ska kunna fortsätta finansiera vår välfärd. Med vår politik får i dag nio av tio vård i tid och Sverige har 200 nya vårdcentraler i och med vårdvalet. Vi har gjort mycket, men vi är långt ifrån klara.

Saila Quicklund (M) Riksdagsledamot och länsförbundsordförande

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel