Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vanskött Ragunda kräver nytänk

Terese Bengard heter Ragundas nya kommunalråd. Hon är säkert en bra person på många sätt.

Men det framgår tyvärr av vad som skrivits i tidningarna att hon tror att Ragunda är en normal kommun med god ekonomi. Så är tyvärr inte fallet.

Landets högsta kommunalskatt säger mig att vanskötseln är stor.

Kommunallagen säger bland annat att om kostnaden överskrider intäkterna så ska förlusten återställas under de närmaste två åren. Kommunen har smitit undan denna lagbestämmelse. Kommunen har förlorat 21 miljoner sedan år 2007. Detta innebär att kommunens budget för 2011 bör inehålla ett överskott på minst 10 miljoner. Skattehöjning måste uteslutas.

Att invånarna flyr från kommunen med landets högsta skatt till andra kommuner med lägre skatt är förståeligt.

Bengard har trots påstötningar från Allians för Ragunda vägrat att ta itu med ekonomin. Hon inser inte att besparingsbehovet bara växer medan hon för en låt-gå-politik.

Ansvaret för politiken ligger naturligtvis framförallt hos Socialdemokraterna men även hos Centern som bland annat en gång valde Yngström till kommunalråd.

Vad Ragunda behöver är en ordentlig besparingskur. Jag tror inte att Bengard är vuxen den uppgiften.

Centerpartiet måste inse att de måste sluta som ”nickedockor” åt Socialdemokraterna. Hittills har Allians för Ragunda verkat i minoritet och varit ensamma att driva på om besparingar.

Min förhoppning är att en majoritet kan bildas av Alliansen och Centern och få stöd av Vänsterpartiet i fråga om nödvändiga besparingar.

Erik Björklund, Bispgården

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel