Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vansinnig höjning av biogaspriset i Östersund

Östersunds kommun har beslutat att höja priset på biogas med 22 procent. Helt vansinnigt tycker Lars Näsström som köpte gasbil i våras.

Politikerna i kommunens utförarstyrelse beslutade på sitt senaste sammanträde att höja priset på biogas från 9,50 till 11,60 kronor per kubikmeter. Ett av skälen till höjningen är att kommunens kostnader för att tillverka biogas och driva ett tankställe är större än de intäkter som försäljningen av gasen ger.

I underlaget till beslutet konstateras också att Östersunds kommun under flera år haft ett av de absolut lägsta biogaspriserna i landet. En höjning till 11,60 skulle göra att priset anpassades till ett ungefärligt riksgenomsnitt.

Men alla tycker inte att höjningen är särskilt genomtänkt. Lars Näsström från Brunflo inser i dag att de driftskostnader han räknade med inför köpet av miljöbilen har förändrats rejält.

– Jag tycker det är helt vansinnigt med en sådan här höjning, säger han.

Lars Näsström anser att Östersunds kommun borde gynna de som vill köra miljövänligt. En så här kraftig höjning kommer enligt honom att leda till färre miljöbilsköp i kommunen.

– Visst hade man kunnat smyghöja med en 50-öring eller liknande men nu börjar det skena iväg. Ska vi gå mot en renare värld så är det här fel väg att gå, anser han.

Anne Sörensson på kommunens avdelning Grön trafik tror även hon att höjningen kommer att påverka människors vilja att köpa gasbil framöver.

– Det hade varit önskvärt att hålla priset på en lägre nivå och det är inte bra att man höjer så snabbt. Men samtidigt måste man sätta det i perspektivet att bensin är dyrare.

Anne Sörensson berättar att ett biogaspris på 11,60 kronor per kubikmeter motsvarar ett bensinpris på ungefär 10,55 kronor per liter.