Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vanni Tjernström

/

Vanni Tjernström, född Rönnberg, docent i journalistik, avled den 16 september i kretsen av de sina på Mälarsjukhuset i Eskilstuna

Annons

Hennes närmaste är maken Sune, barnen Anna, Karl-Oskar och Emilia samt brodern Standi. Vanni blev 67 år.

Vanni växte upp i Rudsjö by, i Jämtlands län, tog studenten i Sollefteå. Efter magisterexamen i sociologi från Stockholms universitet och diplom från IHR började hon vid Konsult Kollegiet AB i Solna, övergick till att bli pressansvarig vid Stockholms invandrarnämnd, för att sedan ägna cirka femton år åt nordiskt samarbete som presschef vid den svenska delegationen av Nordiska Rådet i riksdagen. Under makens stationering i Tanzania tjänstgjorde hon vid den svenska ambassaden i Dar es Salaam. Våningen i Gamla stan var den fasta punkten vid denna och andra utlandsvistelser.

Hon blev som 54-åring antagen som doktorand i medie- och kommunikations-vetenskap vid Umeå universitet och försvarade avhandlingen Europa norrifrån, en nordisk komparativ studie av europeisk politisk kommunikation.

Hon fick anställning som lektor och ämnesansvarig i journalistik vid högskolan i Kalmar.

Hon höll kontakt med sin hembygd, där brodern tagit över fädernegården och där släkt och vänner från förr finns. Hennes viktigaste person utanför familjen var rektor Evert Rydén i Backe som åkte hem och övertalade hennes föräldrar att hon skulle ”studera vidare”.

Barnens framgångar var en ständig källa till glädje och barnbarnen förgyllde hennes sista tid. Som mor, maka, kollega och reskamrat var hon enastående och lämnar ett stort tomrum efter sig.

Vanni hade fortfarande alltför mycket att ge, både i familjen och i det akademiska livet.

Mer läsning

Annons