Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vännen klippte ihop Jacksonfilmen

/
  • Michael Jackson repeterade in i det sista. Regissören Kenny Ortega bekräftar att popstjärnan var mager, men att han annars verkade vara på gott humör. Foto: Kevin Mazur/AEG/Getty Images/AP/Scanpix

I 20 år arbetade Kenny Ortega med Michael Jackson.

Tillsammans arbetade de med den show som skulle bli Jacksons stora comeback – men allt slutade med att popstjärnan hastigt avled.

I morgon har konsertfilmen ”This is it” biopremiär över hela världen, så också i Östersund.

Annons

Filmen baseras på stjärnans repetitioner inför comebackkonserterna i London som skulle ha inletts den 13 juli, men som aldrig blev av.

Michael Jackson avled den 25 juni – mitt under repetitionerna.

”Vi måste göra det här”

Hans regissör och koreograf Kenny Ortega fick det svåra jobbet att klippa ihop filmen efter sin vän och chefs död.

– Självfallet hade jag tvivel om han skulle klara av 50 konserter i sträck. Men han sa: ”Vi måste göra det här”, säger Kenny Ortega till TT Spektra.

Repetitionerna inför comebackspelningarna i London filmades med flera kameror.

Kenny Ortega säger att Jackson sedan ”Dangerous” -turnén i början av 90-talet ville bevara det som hände på scenen.

– Dessutom gav det ju möjlighet för oss att träna de kameramän som under spelningarna skulle se till att det fanns bilder på storbildsskärmarna runt om i arenan. Så en del är övningsmaterial och därför håller det inte helt god kvalitet.

De mer än hundra timmarna film har nu sammanställts till dokumentärfilmen ”This is it” om Michael Jacksons sista tid i livet.

Den Michael Jackson som visas upp verkar vital och entusiastisk, men oerhört mager.

– Han var mager och vi tog verkligen hand om honom, såg till att det fanns närande mat tillgänglig hela tiden och vi påminde honom om att han måste äta, säger Kenny Ortega.

– Men ibland, när man repeterar så intensivt, kan det vara lätt att glömma det.

Kenny Ortega säger att han aldrig kunnat drömma om att Jackson skulle kunna avlida så hastigt eller att det över huvud taget var något som var fel med honom.

– Jag undrade om han skulle klara det, eftersom femtio konserter i rad skulle vara ansträngande inte minst för rösten. ”Jag klarar det”, sa han.

Kenny Ortega och Michael Jackson hade känt varandra i 20 år och regissören beskriver honom en snäll och ödmjuk människa, men också som en perfektionist angelägen om att omge sig med de bästa medarbetare som fanns att tillgå.

– Han var oerhört generös och han behandlade alla lika.

När Jackson dog var det bara åtta dagar innan man helt och hållet skulle flyttat över allt av produktionen till London. Kenny Ortega berättar om hur tufft det var att klippa ihop filmen.

– Det fanns ögonblick då jag började gråta, då jag var tvungen att sluta jobba. Det blev så känslomässigt tufft. Jag kunde bara tänka på att Michael var borta. Den enda trösten är att hans musik finns kvar.

Hur skulle Ortega vilja sammanfatta det som vi kommer att minnas Michael Jackson för?

Han tystnar. Sedan säger han:

– Det är omöjligt för mig att säga det. Det går inte att komprimera till ett par ord.

Mer läsning

Annons