Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vanligaste gästen vid fågelbordet

Just nu pågår den årliga räkningen av fåglar som övervintrar i landet. Här finns topplistan.

"Årets stora fågelräkning är ännu inte klar, men en preliminär sammanställning visar att talgoxen behåller tätpositionen. Den är den talrikaste fågeln på våra fågelmatningar om vi ser till hela landet. Precis som i fjol är pilfinken två och blåmesen trea. Årets så kallade bubblare är koltrasten som fram till nu ligger femma på topplistan, två pinnhål upp jämfört med i fjol. Orsaken till koltrastens avancemang är den milda inledningen på vintern i Syd- och Mellansverige.", skriver Sveriges ornitologiska förening i ett pressmeddelande.

Föreningen är lite oroad över att Gulsparven minskat så mycket i mätningarna. De övervintrar i Sverige och brukar betraktas som fåglar vanliga nära jordbruk. De senaste tecknen talar för att Gulsparven minskat sin förekomst i mätningarna med 60 procent på nio år.