Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vandringspriset tillbaka - efter 53 långa år

I 53 år har Bertil Carlsson Från Frösön haft en jättestor prispokal på sin byrå.

Det är ett vandringspris han fick efter sin seger i Oldklumpens störtloppstävling 1961.

Nu har priset kommit tillbaka till Olden.

Mellan åren 1950 till 1961 gick en populär störtloppstävling i Olden i nordvästra Jämtland. Tävlingen, som var den enda renodlade störtloppstävlingen i länet vid den här tiden, startade längst upp på fjället Oldklumpen och den lockade ett hundratal startande från hela länet.

Sista året tävlingen genomfördes var alltså 1961 och den vanns av Bertil Carlsson från Frösön. Han minns att åktiden var närmare två minuter och han vann med fem sekunders marginal till tvåan.

– Jag var enormt nervös före starten. Killen som körde före mig bröt nämligen benet och jag undrade förstås var efter banan han hade ramlat. Det fanns ingen kommunikation upp till åkarna på den tiden, berättar Bertil.

Efter tävlingen fick Bertil Carlsson med sig en enorm prispokal, som var vandringspriset i störtloppstävlingen. Varje vinnare fick ha priset hemma hos sig ett år till nästa tävling. Men nu bar det sig inte bättre än att störtloppet i Olden lades ner efter 1961 års tävling och både evenemanget och bucklan föll snart i glömska.

Men på byrån hemma i vardagsrummet hos Carlssons stod priset i 53 år.

Här kunde historien ha slutat om det inte var för Fritz Ragnarsson i Oldens byalag

– Första gången jag hörde talas om att det fanns en kille på Frösön som hade vandringspriset var för 13 år sedan, berättar Fritz Ragnarsson

– Jag jobbade då åt Skanska som gjorde ett jobb för flygflottiljen på Frösön. Vi behövde köpa stenkross och på så sätt kom vi i kontakt med Bertil Carlsson, som har en bergstäkt i närheten. När Bertil hörde att jag kom från Olden, så berättade han om sitt pris. Nu visste vi i alla fall var bucklan var och att Bertil Carlsson ville att vi skulle få tillbaka priset.

Men det var inte förrän i tisdags den här veckan som Fritz Ragnarsson åkte till Frösön för att hämta hem Oldklumpens vandringspris.

– Vi är enormt tacksamma mot Bertil Carlsson, som har skänkt tillbaka priset till oss. Nu ska pokalen få en hedersplats i byhuset i Olden och få oss att minnas de fina tävlingar som vi hade på den tiden.

Bertil Carlsson är också nöjd över att bucklan får komma till Olden igen

– Det här känns verkligen bra. Nu kan byhusets besökare få se på pokalen och höra om hur det var i Olden vid den här tiden, säger Bertil Carlsson.