Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vandring genom Gåxsjö bys historia

Gåxsjö by har firat sitt 600-årsjubileum. Det gjorde man bland annat med en vandring genom många århundraden där forntida gåxsjöbor återuppstod för en dag.

Arne i Goksio var med och undertecknade Mordvikenbrevet år 1410. Därför vet man att Gåxsjö by fyller minst sexhundra år i år, vilket firades i helgen. Där skildrades byns förflutna genom en pedagogisk historievandring, förbi sex stationer där olika epoker och händelser genom åren gestaltades genom rollspel.

Sex vandringar, med ett tjugotal deltagare i varje grupp, hölls under dagen. Vägvisare genom alla vandringarna var den kunnige ciceronen Åke Stierna:

– Det mesta av de dialoger och händelser ni kommer att få se och höra är dokumenterat i gamla skrifter, förklarade han. Men lite kan väl ha blivit uppdiktat.

Vandringen började förstås hos Arne och hans familj, vilka deltagarna fick träffa strax innan han skulle bege sig på den långa resan till Mordviken. Man fick också vara med en liten bit på resan, då han stötte ihop med Sigurdh i Riiswik, och höra vad de båda herrarna dryftade inför resan.

Historievandringen förflyttade sedan deltagarna genom århundradena. På 1700-talet fick man träffa Lars Olofsson som flyttade sin gård, och senare, på Olof Anderssons gård, lyckades man tursamt nog hitta Fale Burman, vilken just nått till Gåxsjö under sin resa genom landet. Han dokumenterade noga allt han såg.

Deltagarna fick också vara med vid syneförrättningen av kyrkan, när den byggdes på 1880-talet. Kanske var det genom konster och knep som bygget blev godkänt, trots att tornkonstruktionen var för klen, eller blev kyrkobyggnadsdirektionens ordförande verkligen sjuk vid synen. N' Stor Abram och n' Erik Persa fick längre fram huvudbry för att rätta till byggnadsmissen, när tornet faktiskt höll på att störta in.

Resan slutade 1910 där man bland andra fick träffa Olof Pålsson, en man som hade ett brinnande intresse för dåtidens och samtidens historia, och som med sina stenristningar och nedteckningar starkt bidragit till att människorna i byn år 2010 fått de kunskaper som möjliggjort denna historievandring.

Det historiska rollspelet hade sammanställts av Åke Stierna och Göran Wikberg. Skådespelarna utgjordes av nutida gåxsjöbor, vilka gjorde förnämliga gestaltningar av sina föregångare. Jubileet firades också med utställningar i flera gårdar, öppet hus på gamla posten, bildspel, jubileumsmiddag och dans på lördagkvällen, på Tallgläntan i Gåxsjö. Till och med regnet, som föll på morgonen, drog sig undan och släppte fram solen för att fira 600-åringen.