Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vampire Weekend vill se publiken le

Smart rock behöver inte vara gravallvarlig.

Sverigeaktuella Vampire Weekend ser hellre att deras konserter blir en bra fest än en konstutställning.

Ett band som skriver låtar om Oxfordkommatering och vars medlemmar säger saker som "etnometodologi har påverkat min syn på musik och konst" i intervjuer borde inte kunna ordna bästa festen i stan. Men det är precis vad Vampire Weekend gör. Fråga bara någon av de som befann sig på en fullsmockad, svettig konsert i Stockholm härom kvällen. Under tre blinkande kristallkronor framförde bandet sina energiska hits inspirerade av västerländskt åttiotal, afropop och universitetsstudier.

- Våra spelningar är inte som någon kall, modernistisk konsert - när du bara står där och låter musiken skölja över dig. Förhoppningsvis får man mer en känsla av gemenskap och går därifrån med ett leende. Det handlar om att ha roligt även om vi uttrycker olika former av känslor i vår musik, säger bandets sångare Ezra Koenig.

Det har gått fort för New York-bandet. För två år sedan kom den självbetitlade debuten och tidigare i år släpptes uppföljaren "Contra" som tog sig till den amerikanska albumlistans förstaplats. Under Peace and Love-festivalen är Vampire Weekend ett av affischnamnen bredvid Jay-Z, Patti Smith och Kent.

- Vi har inte haft semester på tre år, men det är okej. Jag tycker att det är ett privilegium att få göra musik. Men om vi skulle säga att vi bara vill spela musik och släppa skivor resten av livet så låter det korkat. Jag hoppas att vi kan uppnå andra saker. Kanske något som är mer positivt för mänskligheten, säger Ezra Koenig

Musik är väl positivt?

- Ja, till en viss del. Men det är också ett sätt att isolera sig från den riktiga världen. Om bra musik ska vara någon form av spegling av det verkliga livet kan inte varje skiva handla om berömmelse och isolering. Det har gjorts några bra album om det, men vid en viss punkt får man nog.

Fakta/Vampire Weekend

Medlemmar: Ezra Koenig, sång och gitarr, Rostam Batmanglij, keyboard, gitarr och sång, Christopher Tomson, trummor, Chris Baio, bas och sång.

Bildades när medlemmarna studerade på Columbia university i New York.

Har släppt två album: "Vampire Weekend" (2008) och "Contra" (2010).

Spelar på Peace and Love i Borlänge på torsdag.

Ezra Koenig om festen efter deras första Sverigespelning 2008:

"Jag minns att jag dansade med en vacker irlandssvensk flicka med rött hår. Vi dansade till Bob Dylan vilket jag inte hade gjort förut. Hon gav mig sitt telefonnummer, men jag tappade bort det. Jag har frågat runt efter henne ända sedan dess. Men uppenbarligen bor det miljoner människor i det här landet. Men hur många irlandssvenskor med skinande rött hår kan det finnas? Skriv om det här i artikeln och be henne mejla mig."