Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Valsystemet måste ändras så att det klarar fler partier

Det kom varningar redan efter riksdagsvalet 2010. Men grundlagsändringar tar tid, så höstens val går efter gamla regler. Det som hände 2010 var att vi var nära en situation där de borgerliga faktiskt hade fått fler röster än de rödgröna och SD, dagens riksdagsopposition, trots det skulle de ha fått färre mandat.

Nu blev det inte så. Det skilde några tusen röster till oppositionens fördel. Det blev därmed fullt logiskt att den borgerliga regeringen hamnade i minoritet i och med att man valde att sitta kvar.

I och för sig var det politiskt vare sig logiskt eller klokt av de borgerliga att sitta kvar. På det viset fick ju SD utslagsrösten. Det hade varit betydligt klokare att i det läget söka en regering över blockgränsen. Men det ligger lite på sidan om ämnet för denna ledarartikel.

Anledningen till att det höll på att gå snett, var att Riksdagen 2010 fick ett åttonde parti. Om höstens val innebär att ett nionde kommer in, det ser inte alls omöjligt ut just nu, är risken stor att en majoritet av rösterna inte ger en majoritet i mandat.

Det kan i och för sig ses som demokratiskt, eftersom reglerna är fastställda i demokratisk ordning. Men olyckligt är det.

Vi minns ju hur George W Bush 2000 valdes till president i USA med färre röster än motståndaren, något som orsakades av att mandaten fördelades delstatsvis. Ett halvt outrett valfusk i Florida ställde sen till det ytterligare.

I Sverige är det antalet utjämningsmandat som behöver förändras när antalet partier blir fler.

Samma problem förstärks ytterligare i EU-valet eftersom det där bara är 20 mandat som ska fördelas, till skillnad mot Riksdagens 349.

DN visar att det för MP i förra söndagens val bara krävdes 143 000 röster per mandat, medan Centerns enda mandat kostade 241 000 röster.

Denna siffra hade förstås ändrats dramatiskt om C fått ett andra mandat. För SD krävdes 179 000 röster per mandat, samma siffra krävdes för vart och ett av sossarnas fem mandat.