Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välspelad och rolig sagoteater i Döda fallet

/
  • ”Pojken och trollen” blev en ny favorit. Robert Falk gör rollen som pojken som bryter den olyckliga prinsessans förtrollning. Foto: Anders NilssonFoto: Anders Nilsson
  • Foto: Anders Nilsson
  • Foto: Anders Nilsson
  • Foto: Anders NilssonTor-Björn Wikander drog ner en del skratt när han vickade på stjärten som en av de små grisarna.Gröten var ju för varm. Guldlock (Annika Theland) gillar inte Stora Björns frukost.Foto: Anders Nilsson

Guldlock kommer springande över kullarna. Det blonda håret fladdrar i vinden, på väg till björnarnas hus. Och kolla, där ligger Lill-Gruffalon och sover med nappen i munnen. Snart vaknar han.

Man blir aldrig för gammal för att njuta av sagor. Särskilt inte när de är så välspelade och roliga som de vid Döda Fallet.

Annons

Molnen hängde regntunga över vridläktaren vid Döda fallet under fredagskvällen, men Eva Blomkvist (Trollmor och Rödluvans mormor) fick som hon ville. Sagorna jagade bort regnet. Inte en droppe föll. Ragundas teatersällskap fick både gamla som unga och inte minst vädergudarna att trivas.

Berättelserna utspelar sig på sju olika ställen runt scenen, vilket innebär att det blir som att åka på en resa i 360 graders vinkel, en teaterkarusell om man så vill. Joakim Färdigh är vänlig konduktör och berättarröst. Han börjar med att hälsa oss välkomna ombord och sen bär det i väg mot sju förtrollade sagovärldar.

Till äldre, klassiska sagor som ”Rödluvan och vargen” av Bröderna Grimm, Gnäll-Måns av Elsa Beskov och Walter Stenström konstsaga ”Pojken och trollen”. Dessutom får vi höra en relativt nyskriven historia.

”Lill- och Stor-Gruffalon”, av Julia Donaldsson visar sig bli helt underbar som barnpjäs. En underfundig Annika Theland spelar den smarta musen som överlistar alla djur i skogen. En bra översättning av Lennart Hellsing gör inte det hela sämre.

Ensemblen spelar med inlevelse. Det är egentligen omöjligt att utse någon favorit, eftersom alla kompletterar varandra så bra.

Tor-Björn Wikander, från Allt för byn-showen, har den typen av komisk tajming som gör att man kan slappna av och bara låta sig underhållas. Robert Falk, känd även han från ”Allt för byn” och inte minst Wallmans salonger i Åre, är ett proffs ut i fingerspetsarna.

Det är spännande, roligt och totalt opretentiöst. Sensmoralen, som ofta ingår i lite äldre sagor är tack och lov lämnad därhän. Barnen skrattar och hjälper till i handlingen, vi vuxna skrattar och det är precis så mysigt som man vill att det ska vara när man går på barnteater. Det märks också att man lagt ner mycket tid och möda på både scenografi och kostymer.

De familjer som var modiga nog att trotsa de mörka molnen och utrusta sig med regnkläder och paraplyer fick verkligen valuta för pengarna. I dag, lördag, är det tre teaterdagar kvar. Åk dit, ni kommer inte att ångra er. Nämnde jag att det är en helt makalös utsikt också?

Mer läsning

Annons