Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välspelad och kul fars

/
  • Som bäddat för en klassisk, invecklad förväxlingsfars. Åke Jakobsson (Fredrik Hallgren) förväxlar sin dokumentportfölj med en gangsters och kommer hem med drygt sju miljoner.
  • Roland Nordqvist, journalist i botten och även känd som pappan i Teliareklamen, spelar polis. Rollen är hans debut på teaterscenen.Foto: Lars-Eje Lyrefelt
  • Det är som sig bör gott om sexskämt och dörrar att slå i. Trots det träffar humorn sällan nedanför bältet. Foto: Lars-Eje Lyrefelt
  • Veteranen Johannes Brost i rollen som hårdkokt polis. Dröse & Norberg verkar ha dammsugit landet i jakten på riktiga publikfriare och lyckats skrapa ihop en något udda, men riktigt lyckad konstellation.

Roligt men tjatigt. Det är en dokumentportfölj som står i centrum under fredagskvällens föreställning ”Pengarna eller livet”, på Folkets hus i Östersund. På scenen är det kändistätt värre, Fråga Olle trängs med bland andra Joker och Teliapappan.

Annons

Det är som bäddat för en klassisk förväxlingsfars. Om det skvallrar inte minst scenografin, en 80-talspastisch i pudriga pastellfärger. Kommunrevisorn Åke Jakobsson (Fredrik Hallgren) råkar förväxla sin dokumentportfölj med en torpeds och kommer över drygt sju miljoner kronor. Han börjar naturligtvis genast drömma om ett annat liv, ett liv i lyx i Barcelona. Långt borta från excellprogrammens statiska värld.

Åkes fru, Sigrid ”Siggan” Jakobsson, härligt spelad av Sussie Eriksson, börjar inom kort dricka sig hejdlöst berusad. Snart gör äkta paret Kåt-Bettan och Pontus entré, liksom ett par poliser och en otålmodig taxichaufför. Till slut vet man inte vem som är bror till vem, vem som är gift med vem, och hur många som härstammar från Australien.

Det märks att Sundsvallsensemblen blivit varm i kläderna nu. Gänget har redan besökt 14 städer på den stora Sverigeturnén som startade i mitten av mars, och dessförinnan gav de ett antal utsålda föreställningar på Södra Berget i Sundsvall.

Robert Dröse och Anna Norberg, paret bakom Dröse & Norberg nöjen, verkar ha dammsugit landet i jakten på riktiga publikfriare och lyckats skrapa ihop en något udda, men riktigt lyckad konstellation. Veteraner som Johannes Brost och Figge Norling trängs med debutanter som Roland Nordqvist, pappan i Teliareklamen och Fråga Olle- Martin Björk, som möts av jubel så fort han visar sig som taxichauffören Claes från Dalarna. Björk och Nordqvist flörtar också en del med sina tv-karaktärer.

Men frågan är om det ändå inte är Fredrik Hallgren som står för den största rollprestationen. För några år sedan blev Hallgren stor publikfavorit som kissnödigt lejon i familjeföreställningen ”Trollkarlen från Oz” och här gör han sin första huvudroll. Han har tidigare visat upp sin känsla för komisk tajming och gör det även i Pengarna eller livet”. I slutet snubblar och ramlar han så mycket att det närmast går att jämföra med Gösta Ekmans Papphammar. Greppet fungerar och publiken vrider sig av skratt.

Går man in på detaljer blir det en förväxling och en halvtimme för mycket för min del. Den stundtals övertydliga dialogen blir också en aning tjatig. Regissören Robert Dröse vågar inte riktigt lita på publikens minne och upprepar sig onödigt mycket.

Men sammanfattningsvis är ”Pengarna eller livet” en välspelad och faktiskt, riktigt kul fars. Det är som sig bör gott om sexskämt och dörrar att slå i, trots det träffar humorn sällan nedanför bältet. Skådespelarna har alla den rätta känslan som krävs för formen. Blir neurotiska Åke Jakobsson Fredrik Hallgrens stora genombrott på teaterscenen?

Annons