Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Valskola

På söndag 15 september är det dags för kyrkoval. Alla som är medlemmar i Svenska kyrkan och har fyllt 16 år får rösta. Röstkortet skickas hem med posten och på kortet står vilken vallokal varje röstberättigad ska använda.

• På den lokala nivån väljer du vem som ska företräda dig i kyrkofullmäktige, i den församling eller det pastorat* du tillhör. Kyrkofullmäktige har ett övergripande ansvar för pengarna och budgeten. Här fattas även beslut om hur stor kyrkoavgiften ska vara och vilka som ska väljas till kyrkorådet. Kyrkorådet beslutar om frågor som ligger närmare verksamheten exempelvis hur det praktiska arbetet ska bedrivas. Valsedlarna är vita.

• På den regionala nivån väljer du vem som ska företräda dig i stiftsfullmäktige. Politikerna i stiftets fullmäktige utser i sin tur ledamöter i stiftsstyrelsen och egendomsnämnden som bland annat styr förvaltningen över prästlönetillgångarna. Valsedlarna är rosa.

• Kyrkomötet är Svenska kyrkans högsta beslutande församling med 251 ledamöter. Kyrkomötet beslutar om frågor som rör hela samfundet, bland annat om kyrkoordningen som är Svenska kyrkans regelverk. Besluten kan också handla om förändringar i kyrkohandboken eller psalmboken. Kyrkomötet får inte lägga sig i enskilda stifts eller församlingars angelägenheter. Valsedlarna är gula.

De som är förtroendevalda i Svenska kyrkan är inte indelade i politiska partier som exempelvis i riksdagsvalet. De representerar i stället olika nomineringsgrupper. En del grupper är samma som de etablerade politiska partierna medan andra grupper är fristående och enbart verksamma kyrkopolitiskt.

* Pastorat är en samverkan mellan flera församlingar.