Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vallöftet: Bostäder till unga i Åre

Nästa mandatperiod kommer det att byggas hyreslägenheter i Åre kommun.
En idé är att villor med uthyrningslägenheter, där exempelvis en barnfamilj kan köpa huset och få möjlighet till hyresintäkter.

– Det behövs lägenheter inte minst för ungdomar i kommunen, men vi måste bygga mindre projekt och använda oss av lokala entreprenörer för att hålla kostnaderna nere, säger kommunalrådet Leif Nord (M).

– Men vi kommer inte att bygga i Åre by, där är marken alldeles för dyr.

Under de senaste två åren har Leif Nord hållit i makten i Åre kommun som styrs av fem partier, M, C, FP, KD och Västjämtlands väl. Ordförandeskapet i kommunstyrelsen har delats mellan C och M eftersom de fick lika många mandat i valet 2010.

Hur har samarbetet fungerat, kan ni hålla ihop i alla frågor?

– Jag tycker att det har fungerat bra. Det är ungefär som ett äktenskap, allt är inte smärtfritt utan ambitionen är att vi ska vara överens i det mesta, säger Leif Nord.

– Vår styrka är att vi skrev ett avtal i början av mandatperioden med riktlinjer om hur vi ska agera. Avtalet är det vi lutar oss mot.

Har ni några knäckfrågor där ni inte kan bli överens?

– I stort har vi varit överens, men om vi ser exempelvis till Rödkulleprojektet så har vi olika meningar. Men generellt kring hur vi ska driva kommunen vidare är vi överens.

Delat ordförandeskap i kommunstyrelsen, hur har det fungerat?

– Jag hade gärna sett att vi hade fått sitta hela mandatperioden, nu fick Centern och Moderaterna lika många mandat och valde att göra så här. Därmed blev jag också det första Moderata kommunalrådet i Åre kommun. Det är en lärprocess också men jag hade varit ordförande i barn- och utbildningsnämnden innan i sex år så där hade jag fått erfarenhet.

Besöksnäringen blomstrar i Åre kommun och Åre by växer så det knakar, men vad får de övriga kommuninnevånarna de som faktiskt lever här varje dag?

– Vi har Åre by som är motorn i Åre kommun. Vi har en basnäring och det är turistnäringen och vi har ett starkt varumärke som vi måste utnyttja för att skapa resurser till kommunen.

– Merparten av invånarna i Åre vill bo där det finns offentlig service i närheten. Vi har en utmaning att få pengarna att räcka till alla.

Åre, Duved och Mörsil är det stråk där det är attraktivast att bo, men det är väldigt dyrt att bo i centrala Åre och stadstrafiken gör det möjligt till arbetspendling. Det känns att Åre växer.

Vad är då ditt och Moderaternas recept för att utveckla Åre ytterligare?

– Vi måste skapa förutsättningar för etableringar av nya företag för åretruntjobb. För att får folk att flytta hit behövs arbetstillfällen och bostäder. Detta med bostäder är en stor utmaning.

En annan utmaning är skolorna i kommunen. Här finns flera skolor med dålig arbetsmiljö, exempelvis i Mörsil. Men Leif Nord ser en möjlighet till förbättringar nästa mandatperiod eftersom kommunen har god likviditet.

– Vi har redan bestämt att bygga två nya förskolor i Åre och Undersåker. Sedan håller vi på att ta fram kostnadsunderlag för ombyggnation av skolorna. Men det är väldigt dyrt att bygga.

Han säger att med den struktur som de har med högstadierna i Hallen, Mörsil och Duved har kommunen satt en organisation som de kan satsa på.

– Tidigare hade vi fyra högstadieskolor och det var tre för många för kommunen om man inte ser till den geografiska aspekten. Vi vet exempelvis inte hur länge det finns underlag för ett högstadium i Hallen där det redan i dag är dåligt med elever.

Nu har ni fått ett nytt inslag i Åre kommun, nämligen en strippklubb. Vad tycker du om det?

– Ryktena har gått under säsongen och jag har sagt det förr och säger det igen, detta är inget som tillför någonting i Åre.

Hur är det att vara gammal i Åre kommun?

– Vi vet att vi har väldigt nöjda äldre som använder omsorgen. Allt fler väljer att bo hemma allt längre, därför har vi väldigt mycket hemtjänst. Vi har tomma lägenheter på äldreboendet i Järpen.