Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vallaskolans elever har hälsat på i rymden

Tvåorna på Vallaskolan har varit med om en annorlunda resa till rymden.

Det är en entusiastisk andra klass som berättar om sin rymdupplevelse för LT. Klassens rymdteckningar och klassfoto har fått följa med en stor heliumballong upp till yttre atmosfären. Hur gick det här till undrar LT och får förklaringen:

– Min mamma och pappa känner en som heter Olle som jobbar på rymdstationen Esrange i Kiruna för vi har bott i Kiruna förut. Genom honom fick vi skicka med våra teckningar och klasskort i deras ballong, berättar Elias Eriksson.

Efter att tillsammans ha ritat tre teckningar som alla har ett rymdtema skickades de iväg till Kiruna, där de reste vidare till rymden för att slutligen landa tio mil öster om Oulu, Finland.

Det var inget ställe som Vallatvåorna var sådär jättevälbekanta med, men klassens kartexpert Alfred Martinsson lyckades med hjälp av kartboken hitta det rätta stället där ballongen landat.

Fröken Anna Nilsson berättar att teckningarna sedan skickades tillbaka till dem och pekar på rymdteckningarna som nu pryder en av klassrummets väggar.

– Innan de skickades iväg så var vi fundersamma på om de skulle ändra utseende under rymdresan. Vi fotade dem innan för att kunna se skillnader, vi tror att kanske ett pizzarymdskepp ändrat färg eller så är det bara ljuset på bilden som är annorlunda, säger Anna Nilsson.

Tillsammans med teckningarna fick klassen också med en film tillbaka som visar rymdfärden. Där syns det tydligt när klassfotot är uppe i yttre atmosfären, cirka 33 kilometer upp i luften. Det huvudsakliga syftet med ballongen var att elever på rymdgymnasiet i Kiruna skulle göra olika mätningar på ozonskiktet bland annat.

På frågan hur det känts att ha varit med om detta så håller hela klassen med om att det varit roligt och spännande.

– Det roligaste var att få se filmen ifrån rymden, säger Alfred Martinsson.

– Det har varit roligt att få ha varit med om den här upplevelsen, säger Jonathan Söderberg.