Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ValkyriaTysk nationalhjälte blir Disneyfigur

Originaltitel: Valkyrie


Genre: Thriller


Premiär: 30 januari 2009


Med: Tom Cruise, Kenneth Branagh, Bill Nighy med flera


Regi: Bryan Singer


Speltid: 2 tim


Censur: 11 år

Annons

Betyg: 3 Attentatsförsöket mot Adolf Hitler i juli 1944 och planerna på en efterföljande statskupp mot nazistregimen av den militära motståndsrörelsen i Tyskland är okänd för den stora allmänheten.

Men man förstår att historien är oemotståndlig för Tom Cruise. Attentatsmannen Claus von Stauffenberg var tjusig, adlig, dekorerad militär, bildskön, en engagerad familjefar och dessutom handikappad.

Som gjord för ett Hollywoodporträtt. Och det är problemet med den här filmen.

Tom Cruise och regissören Bryan Singer kan inte stå emot frestelsen, de tar en tysk nationalhjälte och gör honom till en amerikaniserad Disneyfigur. Det är ovärdigt och man förstår att många tyskar argt kritiserat filmen och försökt stoppa Singer från att filma i Berlin.

Men det går inte att komma ifrån att det är en fantastisk historia och att den berättas flyhänt. Insatserna är enorma för de inblandade. Antingen tar de över makten eller så hamnar de upphängda i pianotråd i en gränd.

Och först här, i slutet av filmen, behandlar Singer och Cruise sitt material med värdighet. Tänk om de gjort det hela vägen.

Mer läsning

Annons