Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Välkommet besked för bättre mobiltäckning i glesbygd

Att frekvensutrymmet på 700 MHz-bandet, som använts för digital-tv, ska öppnas för mobilt bredband och mobiltelefoni välkomnas.

– Det här är ett stort steg framåt för landsbygdens utveckling och kommer öppna upp fler möjligheter än vad som tidigare funnits, säger Åse Blombäck, ordförande för Hela Sverige ska leva.

700 MHz-bandet frigörs från 2017 och ska innebära att den allra modernaste och snabbaste mobiltelefonin, 4G, snabbt kommer ut på landsbygden.

Regeringsbeslutet på torsdagen har en bakgrund i att mobiltäckningen inte räcker till och att många mobiloperatörer inte lever upp till vad de lovat.

Men allt fler förväntar sig att kunna använda tekniken för att se på tv och kunna jobba mobilt hemifrån eller på resande fot. Här har delar av glesbygden legat i täckningsskugga.

Åse Blombäck i Hela Sverige ska leva konstaterar att det här har inneburit att många byalag, med egna pengar, har lagt ner mycket jobb och resurser för att få snabbt bredband till deras bygder.